Vanhat kasvit

Olemme alkaneet kerätä rekisteriä vanhoista huonekasvikannoista, tavoitteenamme saada ne säilymään pitkälle tulevaisuuteen. Luokittelemme kasvit iän mukaan seuraavasti:

• alle 10 v. – nuori kanta
  • 10-20 v. – nuorehko kanta
  • 20-50 v. – melko vanha kanta
  • yli 50 v. – vanha kanta

Tähän luetteloon kelpuutetaan melko vanhaa ja vanhaa kantaa olevat kasvit, eli vähintään 20-vuotiaita kasvikantoja. Jos haluat kasvisi listalle, lähetä kuva ja lyhyt kuvaus (ainakin laji ja ikä) osoitteeseen webmaster@huonekasviseura.fi. Kuvat ja tarinat julkaistaan nettisivuilla nimettöminä. Yhdistyksen jäsenet voivat myös pyytää pistokkaita vanhoista kasveista lähettämällä sähköpostia edellämainittuun osoitteeseen. Mainitse viestissä sinua kiinnostavan kasvin id-numero, jotta pyyntösi voidaan välittää oikealle henkilölle.

Huonekasviseura ry ei lupaa, että pistokkaita saa, eikä myöskään puutu mahdollisiin hintoihin tai riitatilanteisiin.

Echinopsis

id: 19061702

Raspipallokaktus eli vanhapoika (Echinopsis eyriesii). Sain tämän vanhanpojan kummitädiltäni yli 40 vuotta sitten ja hänellä tämä oli ollut jo silloin kauan. En ole silloisesta iästä varma, mutta iso oli jo tuolloin. Kummitäti oli kasvattanut sen poikasesta, jonka oli tuonut äitinsä (mummoni) vanhastapojasta. Olin perinyt mummolta tämän vanhanpojan emon, mutta innokkaana pikkutyttönä kastelin sen hengiltä. Itkin sitä, ja kummi antoi siis tuon lohdukkeeksi hyvien hoito-ohjeiden kera.
Poikasia poika tekee runsaasti ja n. 5 vuoden välein poistan kaikki. Vanhapoika on tällähetkellä melko rujon näköinen, mutta jo uusia pikku palleroita on havaittavissa.

Episcia

id: 17061702

Kuparilehti (Episcia cupreata). Emokasvi on omistajansa (70 v.) mukaan “ikivanha”, joten oletettu ikä on vähintään 30-40 vuotta. Omistaja saanut pistokkaan vuonna 2015.

Hippeastrum

id: 26081701

Pikkuritarinkukka eli maatiaisamaryllis (Hippeastrum rutilum). Sain sipulit edesmenneeltä naapuriltani (tuolloin 80-vuotias) vuonna 2004, ja jo hänen äidillään oli tämä kukka. Lähentelee ainakin sataa vuotta jos ei enemmän.

Hoya

id: 15061701

Isoposiinikukka (Hoya carnosa) 70 vuotta vanhaa kantaa. Omistaja saanut pistokkaan vuonna 2016.

Pseuderanthemum

id: 19061701

Punamarmoriini (Pseuderanthemum atropurpureum ‘Tricolor’). Olen saanut tämän 1985 ollessani kukkakaupassa töissä. Kasvilla ei silloin ollut suomenkielistä nimeä, se kulki nimellä
Pseuderanthemum. Koska nimi oli vaikea, on se minulle Pseukkiks. Kasvi oli n. 15cm kokoinen. Kasvi on tätä nykyä 160cm korkea roippana. Se vaatisi valoisamman paikan, että kasvu olisi tuuhea ja lehdet olisivat punaiset. Nykyisessä asunnossa ei ole valoa tarpeeksi, joten lehdet ovat aika vihreät ja harvakseltaan latvassa.

Tradescantia

id: 17061701

Rionjuoru (Tradescantia fluminensis), emokasvi peräisin 80-luvulta. Omistaja saanut pistokkaan vuonna 2017.