Kevätkaktukset - Rhipsalidopsis

Heimo: Kaktuskasvit Cactaceae
Suku: Kevätkaktukset Rhipsalidopsis
Lajeja: R. gaertneri -pääsiäiskaktus
             R. rosea     -helluntaikaktus
             R. x graeseri -kevätkaktus, R. rosea ja R. gaertneri -lajien risteymä

Alkuperä: Etelä-Brasilian trooppiset sademetsät ovat kevätkaktusten alkuperäistä kotiseutua. Nämä lehtikaktukset ovat epifyyttejä eli päällyskasveina puiden runkojen mutkissa ja oksanhaaroissa kasvavia pieniä pensaita.
Kasvutapa: Nuorena alkuun pystykasvuinen, mutta myöhemmin niiden latvat nuokkuvat ja niistä tulee riippuvartisia lehtikaktuksia. Sopii hyvin korkeajalkaiseen ruukkuun, kukkapylvään päälle tai amppeliin.
Myrkyllisyys: Myrkytön.
Kasvupaikka: Runsaassa valossa, mutta ei kuumassa auringon paahteessa.
Lämpötila: Kasvuaikana huhtikuusta syyskuuhun 20-25 asteen lämpötilassa. Talvella lepoaikana 10-15 asteessa.
Kukinta: Pääsiäiskaktus kukkii kevättalvella tai alkukeväällä kapean torvimaisilla kellan- tai lakanpunaisilla kukilla. Helluntaikaktus kukkii huhtikuusta alkaen pitkälle kesään myös kapean torvimaisilla vaalean- tai kirkkaan sinipunaisin kukin.
Kastelu: Kasvuaikana multa pidetään tasaisen kosteana, kastellaan pehmeällä, kalkittomalla vedellä. Lepoaikana multa saa kuivua kunnolla kastelujen välillä.
Lannoitus: Säännöllinen lannoitus kerran viikossa.
Kasvualusta: Hapahko multa, ilmava kasvuturve tai karhea turvepehku, johon voi lisätä hiekkaa tai soraa. Pienikokoinen ruukku koska juuret ovat hennot ja pienet. Uudelleenistutus kukinnan jälkeen usean vuoden välein. 
Lisääminen: Parin nivelvälin pituisista varrenpaloista, jotka ensin annetaan kuivahtaa parin päivän ajan ja juurrutetaan kosteassa turvemulta-hiekka seoksessa.

Laatinut: Anne Lahtinen
Kuvat: Unsplash