Philodendron - köynnösvehkat

Heimo: Vehkakasvit (Araceae)
Suku: Köynnösvehkat (Philodendron)
Lajeja: purppuraköynnösvehka (Philodendron erubescens), herttaköynnösvehka (Philodendron scandens), peikonkämmen eli pariliuskavehka (Philodendron bipinnatifidum), rusoköynnösvehka (Philodendron melanochrysum)
Lajikkeita: lukuisia, mm.
Philodendron ‘Black Cardinal’
Philodendron ‘Ring of Fire’
Philodendron ‘Pink Princess’
Philodendron ‘Florida Ghost’
Philodendron scandens ‘Braxil’
Philodendron scandens ‘Neon’
Alkuperä: Keski- ja Etelä-Amerikan sademetsät.
Myrkyllisyys: Paikallisesti ärsyttävä kasvi.
Kasvutapa: Osa lajeista ja lajikkeista on kasvutavaltaan pystykasvuisia, toiset taas köynnöstäviä, tuettavia.
Kasvupaikka:
Valoisa tai puolivarjo, ei suoraa auringonpaistetta. Varjossa kasvu hidastuu. Kirjavalehtiset lajikkeet tarvitsevat pääsääntoisesti enemmän valoa.
Lämpötila: 18-22 astetta.
Kukinta: Voi viihtyessään kasvattaa vehkoille tyypillisen vaatimattoman kukan suojuslehtineen.
Lehden koko: Vaihtelee lajien ja lajikkeiden mukaan hyvinkin paljon.
Lehden kehitys: Kirjavalehtisten lajien ja lajikkeiden lehdet vaihtavat usein kehittyessään väriä siten, että lehden väri haalistuu tai voimistuu lehden vanhetessa. Näin kasvit ovat varsin näyttäviä eri-ikäisine ja värisine lehtineen.
Korkeus: Köynnöstävät kasvit voivat kasvaa useiden metrien mittaisiksi, myös pystykasvuiset köynnösvehkat voivat vanhemmiten kasvaa varsin isoiksi.
Kosteus: Trooppisina kasveina köynnösvehkat pitävät korkeasta ilmankosteudesta. Korkeampi ilmankosteus auttaa myös tuhohyönteisten loitolla pitämisessä.
Kastelu: Kasvualustan annetaan kevyesti kuivahtaa kastelujen välillä.
Lannoitus: Lannoitetaan kasvukauden ajan. Jos talvella saa lisäväloa ja tekee uutta kasvua, voi lannoittaa talvellakin, muussa tapauksessa lannoitusta vähennetään lepokaudeksi.
Kasvualusta:
Viihtyvät ilmavassa ja hyvin läpäisevässä kasvualustassa. Voi käyttää esimerkiksi vehkakasveille tehtävää aroid mix -sekoitusta, jossa on mullan tai turpeen lisäksi runsaasti kaarnaa ja perliittiä.
Lehtien hoito: Pyyhitään pölyt nihkeällä liinalla. Kiiltäbvälehtiset kasvit pitävät myös sumuttelusta.
Lisääminen: Jakamalla. Könnöstäviä lajikkeita voi lisätä myös varsipistokkaista, kunhan ottaa riittävän pitkän pistokkaan siten, että mukaan tulee myös nivelikohta josta pistokas kasvattaa juuret.

Kuvat: Lily Laine, Sanna Eväkallio, Noora Liljasto.