Passiflora – passiot eli kärsimyskukkakasvit

Passiflora - Passiot eli kärsimyskukkakasvit

Heimo: Passiokasvit eli kärsimyskukkakasvit (Passifloraceae)

Suku: Passiot (Passiflora)

Lajeja: yli 400 lajia, joista huonekasvina kasvatetaan vain                               muutamaa.

Lajikkeita: Passiflora caerulea Ristiinnaulittu, Kärsimyspassio eli                       kärsimyskukka. Sinikukkainen, syötävät, mutta                                     mauttomat hedelmät

                   Passiflora racemosa – Terttupassio, punakukkainen

                   Passiflora quadrangularis – Jättipassio, kookas                                     tuoksuvakukkainen

                   Passiflora edulis – Punapassio, vaaleat, sinipunertavat                         kukat, syötävät hedelmät

Alkuperä: Kärsimyskukka on saanut nimensä jo 1500-luvulla. Legendan mukaan eräs lähetyssaarnaaja näki Perussa näyn. Hän näki aurinkoisen kallioseinän edessä Passifloran kukan kristinuskon vertauskuvana, mm. kukan heteet ovat kuin vasaroita ja emin luotit 3 naulaa, joita käytettiin Jeesuksen ristiinnaulitsemiseen, kukan lisälieriö on kuin orjantappurakruunu ja köynnöksen kärhet kuin ruoskia, joilla Jeesusta ruoskittiin matkalla Golgatalle. Suurin osa Passiflora-lajeista on kotoisin Etelä-Amerikan maista, joitakin lajeja tavataan trooppisessa Aasiassa ja Australiassa, sekä subtrooppisesta Pohjois-Amerikasta on kotoisin muutama lähes talven kestävä laji. Vasta 1620 kasvi saatiin kukkimaan Euroopassa, Roomassa. Suomessa Kärsimyskukkaa on kasvatettu vasta 1900-luvun alkupuolelta lähtien. 

Myrkyllisyys: ei ole myrkyllinen

Kasvutapa: ovat ruoho- tai puuvartisia kasveja, useimmat köynnöksiä, joiden pitkät kärhelliset versot tarvitsee tuen, esim. säleikön, mitä pitkin pääsee kiipeämään.

Kasvupaikka: Mahdollisimman valoisa mutta ei paahteinen.

Lämpötila: Kohtalaisen lämmintä, talvehtii viileässä. 

Kukinta: Kukkia voi tulla huhti-toukokuusta syksyyn, mutta nuppuja muodostuu vain talven viileässä paikassa viettäneeseen kasviin. Kukat ovat erikoisen näköiset, kauniit ja suuret, noin 8-12cm halkaisijaltaan. Kukka kestää muutaman päivän, mutta uusia nuppuja aukeaa jatkuvasti.

Hedelmä: Kukista voi kehittyä keltaisia tai oransseja hedelmiä, granadilloja

Lehdet: ruodilliset keskivihreät, sileät, joko ehytlaitaiset tai kolme, seitsemän tai yhdeksän liuskaiset, joissa keskimmäinen on sivuliuskoja pidempi.

Korkeus: varret voivat kasvaa useita metrejä vuodessa.

Kosteus: Multa ei saa koskaan kuivua kokonaan, melko suuri ilman kosteus.

Kastelu: Kasvukaudella runsas kastelu. Talvella viileässä niukka kastelu, multa ei kuitenkaan saa päästä täysin kuivaksi.

Lannoitus: Kasvun ja kukinnan ajan runsas ja säännöllinen lannoitus.

Kasvualusta: Ravinteikas, multava ja kalkkipitoinen kasvualusta, pieni ruukku.

Lisääminen: Taivukkaista, pistokkaista tai siemenistä. Pistokastaimet kukkivat nuorempina kuin siemenestä lisätyt.

 

 

Passiflora caerulea eli kärsimyspassio. Kuva blogista: rakkaudestapassifloriin.blogspot.com, sieltä löytyy aiheesta runsaasti mielenkiintoista tietoa
Passiflora caerulea, kärsimyspassio Kuva blogista: rakkaudestapassifloriin.blogspot.com- sieltä löytyy runsaasti mielenkiintoista tietoa ja kuvia Passiflorista

Kuva: Emilia Schulman