Hirvittävän hyvää Halloweenia!
Onko teillä huonekasvit päässeet osaksi vuoden karmivinta juhlaa?
Meillä Hoya ”Hindu rope” ja alocasia ”Dragon scale” kömpivät kurpitsasta.
Marraskuu on tillandsioiden!
Tillandsiat, ilmakasvit eli eliaksenkukat kuuluvat ananaskasvien heimoon. Ilmakasvit kasvavat amerikanmantereen trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla. Useimmat lajit kasvavat päällyskasveina puiden rungoilla ja oksilla. Juurten ainoa tehtävä on kiinnittää kasvi alustaansa.
Vain muutama laji kasvaa maassa.
Tillandisoiden lehdet ovat varsinainen evoluution ihme. Niiden lehdissä on vaalealta nukalta näyttäviä trikomeja. Trikomien avulla kasvi siis saa kaiken tarvitsemansa kosteuden ja ravinteet.Lehdet pidättävät kosteutta myös vetäytymällä kiharalle.
Tillandsiat myös kukkivat kuten kaikki ananaskasvit. Kukinnan jälkeen suurinosa tillandisoista kuolee.
Tillandsia on elävä kasvi, joten se tarvitsee myös valoa. Suora auringon paiste on kuitenkin pahasta.
Tillandsiat ovat hauskoja pikku kasveja, jotka menestyvät vaikka lasimaljassa. Ne ovat myös erinomaisia terraariokasveja.
Niiden hoito on melko helppoa. Riittävän kosteuden saanti hoidetaan joko sumuttamalla tai liottamalla kasvia vesiastiassa.
Carl von Linné nimesi tillandsiat suomalaisen lääkärin ja kasvitieteilijän Elias Tillandzin (ent. Tillander, 1640-1693) mukaan.
Lisää ilmakasvien ihmeellisestä maalilmasta löydät https://www.ilmakasvit.fi/Tervetuloa-Tillansioiden-maailmaan
Hei, meillä on tullut viherkasveihin pieniä kärpäsiä. Mikä avuksi?
Hei!
Kyse on luultavasti harsosääskistä. Tai ainakin ne ovat tavallisimpia kärpäsiä muistuttavia höttiäisiä. Harsosääski on kuin onkin kärpästen suurta sukua. Ja ihan yhtä harmillinen. Kasville aikuisesta harsosääskestä ei ole haittaa. Toukatkin syövät mullassa kuollutta kasvisolukkoa. Mikäli toukkia on paljon, voivat ne napostella eläviäkin juuria. Harsosääskien runsas esiintyminen kertoo kosteasta mullasta. Luultavasti kasvisi on sellainen, joka viihtyy kosteana, koska harsosääsket ovat sinne pesiytyneet.
Ensihätään voit suihkutella mitä tahansa lentäviin hyönteisiin tepsivää myrkkyä, jos niitä on paljon. Keltaiset liima-ansat ovat tehokkaita aikuisten torjunnassa. Anna pintamullan kuivahtaa, eli ryhdy kastelemaan alakautta. Voit laittaa vaikkapa lecasoraa ruukun pinnalle hankaloittaaksesi harsosääsken munintaa.
Ei siis syytä suureen huoleen.
terveisin Paula