Huonekasviseura on avattu myös junnuille!

Huonekasviseura on avoinna nyt myös junnuille!

Huonekasviharrastus on upea ja mukaansa tempaava laji! Huonekasviseura on kaikkien huonekasveista kiinnostuneiden yhdistys, myös junnujen!
Huonekasviseuran jäsenmaksu on pieni ja 15 v ja alle juniorijäsenen vielä pienempi, 5€/kalenterivuosi!
 
Huonekasviseura tukee lasten ja nuorten huonekasviharrastusta. Konkariharrastajien tuella heistä kasvaa kukoistavia ja vastuullisia viherpeukaloita. 
 
Kodama ja euphorbia platya alias zombi-kasvi
Ainoa ero juniorijäsenyydessä on, ettei 15-vuotias ja sitä nuorempi ole äänioikeutta Huonekasviseuran vuosikokouksessa eikä voi tulla valituksi seuran hallitukseen. Tämä perustuu ihan lakiin.
Mutta juniorijäsen voi silti toimia aktiivisena.
Ideoida, kertoa mielipiteensä ja vaikka kertoa kiinnostuksen kohteistaan jäsenlehti Peikonlehdessä.
Ja ennen kaikkea, oppia uutta ja iloita tästä hauskasta ja hyödyllisestä harrastuksesta!
Tutustu etusivun infoon tai ota jäsensihteeriin yhteyttä!
 

Mullanvaihtosesonki on parhaimmillaan!

Sanna Eväkallio mullanvaihtopuuhissa
Nyt on vanhan kansan kuukalenterin mukaan paras mullanvaihtoaika. Maaliskuun uudesta kuusta täysikuuhun. Toki multia voi vaihtaa ympäri vuoden, ja kannattaakin, jos kasvi sitä tarvitsee.
Multien ja muiden kasvualustojen kirjo on valtava. Miten sitten tavallinen kukkaruukun kastelija tietää, mitä sinne ruukkuun laitta?
Hyvä lähtökohta on selvitellä, millaisessa maastossa kasvin alkuperä on. Sitä kun jäljittelee, ei voi mennä ainakaan syvälle metsään. Kaktukset, mehit, yuccat yms. karujen paikkojen kasvit viihtyvät hyvinkin hiekkaisessa ja ravinneköyhässä kasvualustassa. Vehkat ja muut trooppisten sademetsien kasvit viihtyvät pääsääntöisesti kosteammassa ja ravinteikkaassa maassa.
Kastele kasvi edellisenä päivänä hyvin, että se on täydessä nestejännityksessä mullanvaihdon aikana. Se irtoaa ruukustakin helpommin.
Ei haittaa, että ruukun läpi kasvaneet juuret katkeavat, ne voi jopa leikata pois.
Älä istuta kasvia ylisuureen ruukkuun vain välttääksesi joka vuotisen multasavotan.
Liian isosta ruukusta hankit vain ongelmia.
 
Sinin anoppi uudessa mullassa.

Kasetele vasta huomenna – varmasti pärjää – kun eilen kastelit sen läpikotaisin. Sumuttele seuraavina päivinä hieman ahkerammin jos kasvi näyttää järkyttyneeltä. Kyllä se siitä toipuu. 

2 vastausta artikkeliin “Huonekasviseura on avattu myös junnuille!”

  1. Hei! Kysyisin rönsyliljan kasvatuksesta,olen ostanut aina uuden kun rönsyliljani alkaa mustumaan kasvin sisältä ja vähitellen kuolee.
    Olen antanut kuivahtaa välillä ja sitten kastellut hyvin.Mikä avuksi.Terv.Aila

    1. Hei!

      Tuo on tosiaan ikävä tyyli rönsyliljoilla. Ja monella muulla saman kasvutavan kasveilla.
      Todennäköisesti perimmäinen syy on juuri noissa ostetuissa kasveissa. Kasvit istutetaan alkutuotannon puutarhoilla kookoskuidusta valmistettuun kasvualustaan, joka sopii lopulta harvoille kasveille pysyväksi. Mutta se on tuohon tehokasvatukseen sopiva.
      Kookosmulta pidättää vettä liian kauan siellä juuripaakun sisällä ja tukehduttaa pikkuhiljaa kasvin. Sitä käytetään kaikilla paitsi orkideoilla. Aiemmin käytettiin turvetta, joka sekin sopi taimikasvatukseen.
      Turve muuttui kivikovaksi, eikä vettynyt helposti uudelleen kuivuttuaan liikaa. Kookoksella on turpeeseen nähden paljon hyviä ominaisuuksia. Kun kookos ja turve pysyvät märkinä kauan, se mahdollistaa pysymisen kasvien elossa kauppaan saakka.
      Lisäksi kasvit ovat usein istutettu aivan liian syvälle kasvualustaan. Tämä auttaa kasvia pysymään pystyssä kuljetuksen ajan. Ja joidenkin kasvien kohdalla on ihan kaupallinen syy: näyttävät tuuheammilta.
      Kun kasvi on liian syvällä, kasvupiste jää hautumaan kosteaan multaan ja alkaa ikäänkuin kompostoitua elävältä. Varsinkin ruusukemaisesti kasvavat kasvit, kuten rönsyliljat, anopinkielet, aaloet yms, eivät pidä, että kasvupisteen ruusuke jää hautumaan. Pintamullan kuivahdus ei silloin auta.

      Kun viet kasvin kotiin, anna sen totutella kotisi ilmastoon muutamasta päivästä viikkoon. Kastele kotiin tuotuasi vain jos on ehdottoman pakko. Samalla se toimii karanteenina mahdollisten ötököiden varalta ja sillä aikaa voit katsella sille uutta ruukkua ja millaista multaa se tarvitsisi.
      Vie kasvi suihkuun tai upota veteen kastumaan läpikotaisin. Jos kasvi näytti janoiselta, odota huomiseen, että kasvin nestetasapaino on huipussaan. Jos taas ei, niin voit vaihtaa mullan noin puolentunnin liottelun jälkeen.
      Irrota ruukku ja poista kookosmultaa mahdollisimman paljon. Kuivan paikan kasveilla tarkemmin, muilla riittää suurin osa. Suihkuta juurakkoa tai vain ravistele ja varovasti kapsutellen. Tässä kohtaa on hyvä tarkistaa juurten kunto. Poista terävällä veitsellä tai saksilla kuolleet juuret. Ne kyllä erottuvat helposti. Rönsyliljan vesijuuria, eli niitä mukuloita voi poistella, jos niitä tuntuu olevan liikaa. Se tekee niitä tarpeen tullen lisää. Rönsylilja varastoi niihin vettä kuivien päivien varalle ja liiasta märkyydestä selvitäkseen. Jos ruukku on täynnä niitä, se voi kieliä hiukkasen liian reilusta kastelusta. Älä missäännimessä poista kaikkia.
      Jos ruukku ei ollut ihan liian pieni, sen voi istuttaa samaan ruukkuun takaisin. Oikeastaan mikä tahansa multa käy rönsyliljalle.
      Jos kasvatat viidakkoa, puutarhamulta on ihan hyvä ratkaisu.
      Sekoita multaan hiekkaa. Perliitti, lecamurske ja kaarnarouhe ovat myös hyviä ja monille tarpeellista ilmavuutta tuovia. Hiekaksi sopii ihan pihalta haettu, vaikka lasten hiekkalaatikon hiekka. Sitä ei tarvitse kuumentaa, sillä siinä ei ole mitään kasveille vaarallista.
      Kaupan multavalikoimasta kaktus ja taimimulta ovat riittävän läpäisevää ja sopii kaikille kasveille sellaisenaan, paitsi kaktuksille lisäin siihenkin vielä hiekkaa ja perliittiä.
      Muista jättää kasvupiste mullan pinnalle. Jos ruusukkeeseen on päässyt paljon sitä kookosmöyhöä, kuivana se lähtee puhaltelemalla ja pikku siveltimellä.
      Koska ruusukkeelliset kasvit, poislukien ananakset, eivät kestä vettä sisässään, kastele kasvi alakautta jatkossa. Tämä pitää pintamullan kuivana, ja torjuu samalla harsosääskiä. Ne lisääntyvät juuri siinä kosteassa pintamullassa.
      Rönsyliljä viihtyykin mainiosti altakasteluruukussa.
      Voit myös istuttaa kasvin ikäänkuin kummulle, ruukun reunoille jää ikäänkuin oja, joka ohjaa veden imeytymisen reunojen kautta.
      Rönsylilja osaa pyytää vettä. Oli se sitten kirjava tai vihreä, huomaat kyllä viestin ajoissa, jos katsot sitä joka päivä. Se muuttuu ikäänkuin haalistuneeksi, harmahtavan vihreäksi, vaikka on vielä terhakka. Silloin on aika kastella.

      Toivottavasti tämä konsti tepsii.
      Paula

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.