Hullaannutaan Huonekasviviikolla!

Huonekasvi-innostus on vienyt monen mukanaan kuluneen kevään ja kesän aikana. Syksyn saapuessa siirrytään hiljalleen sisätiloihin, missä kesäkautta voidaan jatkaa viihtyvyyttä lisäävien – jopa trooppisten – kukkivien ja vihreiden kasvien avulla. Syksyn valtakunnallista huonekasviviikkoa vietetään 14.–20.9.2020.

Tänä vuonna on korostunut kodin viihtyisyyden, sekä ystävien ja lähipiirin merkitys. Toisen valtakunnallisen Huonekasviviikon järjestävät yhdessä Huonekasviseura ry ja Puutarhaliitto ry. Molemmat tahot haastavat suomalaisia muistamaan ystäviään, naapureitaan, sukulaisiaan tai perheenjäseniään rakkaudella valitulla huonekasvilla.

Ilahduta kasveilla!

Huonekasvit tuovat pienen paratiisin kotiin ja vielä syysparvekkeillekin. Moni nuori saa kotoa muuttaessaan viherkasveja tupaantuliaislahjaksi ensiasuntoonsa. Huolenpitoa on hyvä kohdistaa viherkasviin, jolle on myös lupa jutella. Hektisessä elämänvaiheessa huonekasvit tuovat puolestaan vihreydellään mielenrauhaa, ja niiden lomassa lyhytkin hetki rentouttaa esimerkiksi työpäivän jälkeen. Samaan aikaan, kun toisilla aikaa on yllättäen enemmän, saa kasveista seuraa, jolloin kasviharrastaminen tuo päiviin kaivattua rutiinia ja mielekkyyttä. Tosifriikkejä kiehtovat haastavimmat kasviryhmät, ja niiden kartuttaminen on monen intohimo. Toiset puolestaan nauttivat helpoista ja näyttävistä peruskasveista.

Sopiva kasvi jokaiselle

Lahjaksi annettu kasvi kannattaa aina valita saajan kodin, harrastuneisuuden ja kiinnostuksen mukaan. Graafiset anopinkielet, palmu- ja köynnösvehkat sopivat hyvin aloittelijalle, kun taas lehtevät unelmat ja kosteutta vaativat araliat ja hentolehtiset köynnökset sopivat jo kokeneelle kasviharrastajalle. Kasvien helppohoitoisuutta voi edesauttaa laadukkaan mullan, altakasteluruukkujen, sumutuksen ja lisävalon avulla. Talvea vasten kasvit menestyvät parhaiten, kun lannoitusta vähennetään ja ruukun pintamulta pääsee kuivahtamaan aina ennen seuraavaa kastelua. Uudet kasvit on hyvä istuttaa tilavampaan ruukkuun ja useimmat kasvit siirtää valoisammalle paikalle huoneistossa tai hankkia niille lisävaloa.

Kasvit viestivät kodista

Huonekasvien historia Suomessa alkoi jo 1800-luvun puolelta, ensin yläluokkaisena ajanvietteenä ja kodin edustavina elementteinä. Komea palmu salissa viesti perheen asemasta yhteiskunnassa. Pian kasvit valtasivat tavallisten mökkien ja kerrostaloasuntojen ikkunalaudat. Kasveista tuli kodin hengen ilmentymiä. Kun kaupungistumien voimistui 1960-luvulla, päätyi monen kaupunkilaisen kotiin tuttu isoäidin kasvi muistuttamaan perinteistä.

Parin viime vuoden aikana viherkasvi-innostus on virinnyt uudelleen kaikkialla länsimaissa. Erityisesti nuoret aikuiset ovat innostuneet vihersisustamaan. Pelkistetyn mustavalkoisen sisustusmaailman jälkeen asumukset ovat muuttuneet jälleen kodikkaiksi, joissa viihtyisyyttä lisäävät huonekasvit. Kasvit raikastavat kodin ilmettä, mutta niillä on myös huoneilmaa puhdistavia ja kosteuttavia vaikutuksia, jolloin sekä toimistot että kodit ovat parempia paikkoja olla ja työskennellä.

Kysynnän kasvaessa myös myymälöissä on nyt laajempi huonekasvivalikoima kuin koskaan. Jokaiselle kukkaruukun kastelijalle löytyy omaan makuun ja kasvatustyyliin sopiva kasvi. Kiinnostus perinteisiin kasveihin on kasvussa samalla, kun mielenkiintoisia uutuuksia putkahtaa esiin jatkuvasti. Tosiharrastajat ovat valmiita hankkimaan satoja euroja maksavia harvinaisuuksia, joista esimerkkeinä ovat monet valkokirjavalehtiset muunnokset. Toisaalta harrastus sopii mainiosti myös pienelle budjetille, sillä alkuun pääsee kympillä tai kahdella.

Tänä vuonna Huonekasviseura yhteistyökumppaneineen järjestää tapahtumia eri paikkakunnilla. Lisäksi seuran uudessa videotallenteessa kasvitieteilijä Visa Lipponen kertoo, kuinka ostokasvin kanssa kannattaa toimia sen menestyksen takaamiseksi. Nettisivuiltamme www.huonekasviseura.fi löytyy lisätietoja.

Lisätietoja:

Paula Heino-Linnahalme, Huonekasviseura ry, puheenjohtaja@huonekasviseura.fi p.

Timo Taulavuori, Puutarhaliitto ry, timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi p. 040-7453005