Jouluruusut - Helleborus

Heimo: Leinikkikasvit – Ranunculaceae
Suku: Jouluruusut – Helleborus
Lajeja: 
H. niger – vaaleajouluruusu ”christmas rose” – tunnetuin laji, suomalainen nimi viittaa kukkien väriin, tieteellisen nimen musta väri viittaa juurien väriin.
H. purpurascens – punajouluruusu – yksi kestävimmistä lajeista
H. foetidus – haisujouluruusu – korkea laji, vihertävät kukat muuttuvat reunoiltaan vanhemmiten punertaviksi, nimi tulee pahan hajuisista varsista
Lajikkeita: 
´Verboom Beauty´- lajike, sisäkukaksi sopiva joulukukka
´Christmas Carol´- isot valkoiset kukat
´Anna´s Red´- punakukkainen
´Ice´n Roses Early Pink´- vaalea pinkkikukkainen
´Victoria´ – puna-valkokirjavat kukat

Alkuperä: Kasvaa luonnonvaraisena Alppien itäosissa ja Balkanilla. Luonnossa roudattomilla alueilla osa lajeista kukkii keskellä talvea, jotkut kukkivat keväällä. Luonnon muodon kukat ovat valkoisia. Jouluruusun nimi tulee ruusua muistuttavasta ulkonäöstä ja sen kukinta-ajasta. Muita nimiä: kärsämö ja pärskäjuuri.
Kasvutapa: Jouluruusut ovat monivuotisia juurakollisia ruohokasveja. Niiden lehdet kasvavat ruusukkeina lähellä maan pintaa. Etelä-Suomessa sen voi  keväällä istuttaa kukkapenkkiin, jossa se saattaa menestyä perennana. Talveksi sen voi ottaa sisälle ruukkuun kasvamaan. Nigerin lisäksi punertavakukkaiset lajikkeet kestävät kohtalaisen hyvin talviolosuhteita, kunhan ovat oikeanlaisessa paikassa hyvin suojattuna.
Myrkyllisyys: Jouluruusut ovat hyvin myrkyllisiä. Ne sisältävät glykosideja, jotka vaikuttavat lamauttavasti sydämeen, aivoihin ja keskushermostoon.
Kasvupaikka: Varjoisa paikka ulkona kukkapenkissä tai puutarhassa. Viihtyy hyvin esim. lasitetulla parvekkeella tai viherhuoneessa. Joulukukkana sisällä ollessaan kukkii pidempään jos se siirretään yöksi viileämpään.
Kukinta: Suurehkot vuokkoa muistuttavat kukat, joissa 5 kehälehteä ja runsaasti pieniä mesilehtiä. Kukkii talvella Joulun aikaan. Kukkii pitkään.
Kastelu: Jatkuva tasainen kosteus, myös kukinnan jälkeen. Kastellaan aluslautaselle. Lehdet kasvavat uudelleen kukinnan jälkeen. Ei kestä kuivumista.
Lannoitus: Ei tarvitse lannoitusta. 
Kasvualusta: Ravinteikas, vettä hyvin läpäisevä multa. 
Lisääminen: Mustista pienikokoisista siemenistä.

 

Helleborus niger kuva: Anne Lahtinen

Koonnut ja kuvat: Anne Lahtinen