Pallerokaktukset - Gymnocalycium

Heimo: Kaktuskasvit – Cactaceae
Suku: Pallerokaktukset – Gymnocalycium
Lajeja: yhteensä yli 70 sukua
G. mihanovichii – lehtivihreätön mansikkakaktus
G. baldianum – 9-11 särmäinen, kiiltävän vihreä heikkopiikkinen, kukkii jo pienenä, kukat 6 cm ja niiden väri vaihtelee vaaleasta tumman punaiseen
G. denudatum – 5-8 loivaa särmää, kukat 8 cm valkoiset
G. leanum – sinivihreä litistynyt pallo, suuret vaalean keltaiset kukat

Alkuperä: Lajit ovat kotoisin laajalta alueelta Etelä-Amerikan karuilta seuduilta. Ne kasvavat sekä auringon lämmittämässä maaperässä että kallioseinämien koloissa lähellä pakkasrajaa.
Kasvutapa: Pallerokaktukset ovat pallomaisia, lajista riippuen 5-15 cm läpimitaltaan. Niillä on useita paksuja särmiä ja suuret, usein kauniin väriset piikit. Luonnossa piikit suojaavat niitä eläimiltä sekä myös luovat varjoa kaktuksen rungolle. Ne keräävät myös kosteutta joka tiivistyy pisaroiksi ja pisarat putoavat sen juurelle.  Kukat ovat usein vähintään yhtä suuria kuin koko kaktus. Runko saattaa kasvaa vinoon kohti valoa, jos sitä ei välillä kääntele.
Myrkyllisyys: Ei ole myrkyllisiä.
Kasvupaikka: Viihtyy parhaiten täydessä auringon paisteessa muulloin paitsi varhain keväällä kannattaa vähän suojata ja pikkuhiljaa totuttaa täyteen aurinkoon, näin vältetään auringonpaahteen aiheuttamaa korkkiutumista.
Lämpötila: Kesällä sietää 30 asteen lämpöä. Talvella voi olla 5-10 asteessa, mutta viileys ei ole välttämätöntä.
Kukinta: Jotkut lajit kukkivat jo kahden vuoden ikäisenä, jotkut vasta vanhoina ja suuriksi kasvaneina. Päivänpituuden rajoittaminen 12-14 tunniksi voi parantaa kukintaintoa. Suurikokoiset 2,5 – 7,5 cm kokoiset kukat voivat olla vihertäviä, valkoisia, keltaisia, roosan värisiä tai punaisia. 
Kastelu: Keväisin ja kesäisin kastellaan runsaasti kerralla, mutta mullan pitää kuivua ennen seuraavaa kastelua. Myös talvella lämpimässä ollessaan kastellaan lähes yhtä paljon. Viileässä olevaa kastellaan noin kerran kuukaudessa. 
Lannoitus: Kesäkaudella kalipitoisella lannoitteella kerran viikossa tai kahdessa viikossa.
Kasvualusta: Kaktusmulta tai sekoitus missä on puolet multaa ja puolet hiekkaa. Viihtyy hyvin pienessä pohjareiällisessä ruukussa.
Lisääminen: Esim. mansikkakaktusta voidaan lisätä varttamalla sivuverso johonkin vihreään kaktukseen. Muut sivuversosta tai siemenistä.

 

Koonnut ja kuvat: Anne Lahtinen