Pitsilehdet - Fittonia

Heimo: Akanttikasvit – Acanthaceae
Suku: Pitsilehdet – Fittonia
Laji: Fittonia verschaffeltii
Lajikkeita: väritys vaihtelee vihreän ja valkoisen kirjavasta punavihreään sekä lähes purppuranväriseen

Alkuperä: Etelä-Amerikassa, Perun trooppisissa sademetsissä pitsilehdet rönsyilevät luonnonvaraisena maanpeitekasvina.
Kasvutapa: Monivuotinen, rentovartinen, matala varpumainen pensas, joka kasvaa pystynä tai lamoavana. Huonekasvina kasvaa korkeintaan 10 cm korkuiseksi.
Myrkyllisyys: Eivät ole myrkyllisiä.
Kasvupaikka: Viihtyy parhaiten puolivarjossa tai hajavalossa, kosteassa ilmassa. Liian hämärässä lehtien värit haalistuvat. Myös ahkera jokapäiväinen vedellä sumuttelu auttaa jos ilma ei muuten ole tarpeeksi kosteaa. Sopii hyvin esim. pullopuutahaan, terraarioon tai vaikka trooppiseen ikkunakaappiin. Ei kestä vetoa eikä kylmyyttä.
Lämpötila: Talvella 18-20 asteessa, ei kestä viileämpää. Kesällä lämpimämmässä ja kosteammassa.
Kukinta: Keväällä saattaa kukkia vaatimattomilla keltaisilla kukilla.
Kastelu: Keväästä syksyyn pidetään tasaisen kosteana. Ei saa olla liian märkänä, eikä myöskään saa päästä liian kuivaksi. Talvella kastellaan vähän vähemmän, haalealla vedellä.
Lannoitus: Maaliskuusta elokuun alkuun lannoitetaan hyvin niukasti kahden viikon välein laimealla, kalkittomalla liuoksella.
Kasvualusta: Rehevä, mutta hyvin vettä läpäisevä kukkamulta-turve seos, mihin voi sekoittaa orkideamultaa, ruukkusoraa, hiekkaa tai puuhiilen paloja. Keväisin, tarvittaessa istutetaan varovasti pieneen, laakeaan ruukkuun koska juuret ovat pienet ja hauraat.
Lisääminen: Pistokkaat juurtuvat hyvin.

 

Fittonia kuva:Unsplash

Laatinut: Anne Lahtinen