Kultaköynnökset - Epipremnum
Heimo: Vehkakasvit (Araceae)
Suku: Kultaköynnökset (Epipremnum)
Lajeja: Kultaköynnös (Epipremnum aureum)
Lajikkeita:
E. aureum ’Shangri La’
E. aureum ’Aureum’
E. aureum ’N’joy’
E. aureum ’Happy Leaf’
E. aureum ’Marble Queen’
E. aureum ’Pearls and Jade’
Alkuperä: Kotoisin eteläisen Tyynenmeren alueelta joko Salomonsaarilta tai Seurasaarilta Ranskan Polynesiasta. Kultaköynnös on levinnyt ihmisen toimesta, ja kasvaa nykyisin villinä myös trooppisissa ja subtrooppisissa metsissä Pohjois-Australiassa, Kaakkois- ja Etelä-Aasiassa, muualla Tyynenmeren saaristossa ja Länsi-Intian saaristossa.
Kasvutapa: Köynnöstävä kasvutapa. Luonnossa kasvaa ylöspäin puunrunkoa pitkin. Pystyyn tuettuna kasvattaa suurempia lehtiä. Kultaköynnös tarvitsee kiipimäjuurilleen kostean alustan, johon tarttua kiinni, esim kookoskasvutuki. Huonekasvina annetaan kasvaa usein myös roikkuvana.
Kasvupaikka: Selviää hengissä kehnommissakin valo-olosuhteissa, mutta kasvaa paremmin, kun tarjolla on runsaasti hajavaloa. Ei suoraa auringonpaahdetta.
Lämpötila: Viihtyy huoneenlämmössä ympäri vuoden.
Myrkyllisyys: Paikallisesti ärsyttävä kasvi.
Kukinta: Kukkii luonnossakin harvoin, huonekasvina ei juuri koskaan.
Lehden koko: Luonnossa tai kasvitieteellisillä puutarhoilla lehti kasvaa melko kookkaaksi noin 20-40 cm levyiseksi ja 40-60 cm pituisiksi. Huonekasvina lehti jää tavallisesti kämmenenkokoiseksi tai siitä pienemmäksi. Tarjoamalla runsasta hajavaloa ja tukemalla kasvin pystyyn voi edesauttaa lehden koon kasvua.
Lehden kehitys: Nuoren kasvin lehdet ja huonekasvina kasvatettaessa lehdet ovat herttamaiset. Vanhan kasvin lehdet kasvavat suuriksi ja liuskoittuvat, mutta tätä ei juurikaan tapahdu huonekasveille.
Korkeus: Kasvaa pituutta, paljon.
Kosteus: Selviää huoneilmassa hyvin, mutta kuten useimmat huonekasvit, arvostaa kultaköynnös korkeampaa ilmankosteutta. Kuiva huoneilma altistaa herkemmin tuholaisille.
Kastelu: Kasvualustan annetaan kevyesti kuivahtaa kastelujen välillä.
Lannoitus: Lannoitetaan kasvukauden ajan. Jos talvella saa lisäväloa ja tekee uutta kasvua, voi lannoittaa talvellakin, muussa tapauksessa lannoitusta vähennetään lepokaudeksi.
Kasvualusta: Ravinteikas ja hyvin vettä läpäisevä kasvualusta.
Lehtien hoito: Lehden pinnat pyyhitään pölystä nihkeällä liinalla.
Lisääminen: Voidaan lisätä latva- tai varsipistokkaista. Varsipistokkaan kasvupiste sijaitsee lehtihangassa, josta pistokas alkaa kasvattamaan uutta vartta.

Kuvat: Salla Soininen ja Noora Liljasto