Anopinkielet ja -hampaat - Dracaena (Sansevieria)

Heimo: Parsakasvit (Asparagaceae)

Suku: Traakkipuut (Dracaena)
Lajeja: Laitamme tähän vain muutamia esimerkkejä yleisesti huonekasveina olevista anopeista, sillä anopit ovat aika laaja ja monenkirjava ryhmä.

Dracaena trifasciata – isoanopinkieli
Dracaena cylindrica – keihäsanopinkieli
Dracaena kirkii
Dracaena masoniana
Dracaena metallica

Lajikkeita: Esimerkiksi

Dracaena trifasciata ‘Hahnii’ – anopinhammas
Dracaena trifasciata ‘Laurentii’ – keltareuna-anopinkieli
Dracaena trifasciata ‘Moonshine’
Dracaena kirkii ‘Silver Blue’
Dracaena metallica ‘Siam Silver’

Alkuperä: Trooppinen Afrikka, Etelä-Afrikka ja trooppinen Aasia.
Myrkyllisyys: Kasvi on myrkyllinen, mutta pienen määrän syöminen aiheuttaa harvoin oireita.
Käytämme lähteenä myrkytystietokeskuksen listaa: https://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaanhoitopalvelut/myrkytystietokeskus/kasvit/Sivut/default.aspx

Kasvutapa: Uudet lehdet kasvavat lehtiruusukkeen keskeltä. Anopit kasvattavat maavarren avulla poikasia emokasvin ympärille. Kasvutapaa voisi kuvailla pystyksi tai pensastavaksi ja luonnossa rikkaruohon tavalla joka paikkaan leviäväksi.
Kasvupaikka:
Anopit viihtyvät valoisalla kasvupaikalla, vaikka selviävätkin hyvin myös huonommista valo-olosuhteista. Paremman kasvun saavuttaa tarjoamalla runsaasti valoa.
Lämpötila: Viihtyy hyvin huoneenlämmössä ympäri vuoden. Talvella voi olla myös viileämmässä, kunhan lämpötila ei tipu alle kymmenen asteen.
 
Kukinta: Anoppien koristearvo on niiden lehdissä, mutta jos ne saavat riittävästi valoa kesällä, voi anoppi yllättää kasvattamalla kukkavarren. Kukinnossa on paljon pieniä valkoisia kukkia ja tuoksu on makea.
Lehden koko: Anopeilla on paljon erilaisia lehtimuotoja ja kasvin koko on hyvin vaihteleva lajikkeesta riippuen. Anopinkielet ovat pääsääntöisesti korkeampia ja anopinhampaat pienempiä. Keihäsanopinkielellä on teräväkärkiset läpileikkaukseltaan pyöreät lehdet.
Lehden kehitys: Lehti kasvaa lehtiruusukkeen keskeltä ja kehittyy hiljalleen täysikokoiseksi lehdeksi.
Korkeus: Vaihtelee hyvin paljon lajista riippuen. Hyvinkin pienestä aina korkeimmillaan lähes parimetriseen isoanopinkieleen.
 
Kosteus: Viihtyvät hyvin huoneilmassa.
Kastelu: Kastellaan kerralla kunnolla hyvin vettäläpäisevän kasvualustan läpi, jonka jälkeen annetaan kasvualustan kuivahtaa hyvin. Eivät kestä liikakastelua vaan saattavat mädättää juuriaan.
Lannoitus: Mieto lannoitus.
Kasvualusta:
Hyvin vettä läpäisevä.
Lehtien hoito: Pyyhitään pölyt nihkeällä liinalla.
Lisääminen: Anoppeja voi lisätä jakotaimista tai lehtipistokkaista. Huomionarvoista on, että aina lehtipistokkaista lisäämällä ei saada emokasvin kaltaisia kasveja. Esimerkiksi D. trifaciata ‘Moonshine’:n tai D. metallica ‘Siam Silver’:n lehtipistokkaat taantuvat ja tuottavat emokasvista poiketen vihreitä poikasia.

Kuvat: Salla Soininen ja Noora Liljasto