Paunikot - Crassula

Heimo: maksaruohokasvit (Crassulaceae)

Suku: paunikot (Crassula)

Lajeja: 

Koska lajeja on lukuisia, niin tässä vain muutama esimerkki:

Crassula aquatica -vesipaunikko
Crassula cornuta
Crassula muscosa – liekopaunikko
Crassula ovata – rahapaunikko eli rahapuu
Crassula parvisepala
Crassula pellucida
Crassula perforata – kauluspaunikko
Crassula tetragona – ristipaunikko

Alkuperä: Aasia ja Afrikka, suurin osa lajeista on kotoisin Etelä-Afrikasta. Vesipaunikkoa tavataan pohjoismaissa, myös Suomessa, Japanissa ja Pohjois-Amerikassa.

Myrkyllisyys: Kasvi on myrkytön.

Kasvutapa: Paunikoilla on erilaisia kasvutapoja lajista riippuen. Esimerkiksi rahapuu kasvaa nimensä mukaisesti puuksi ja liekopaunikko kasvaa suikertavana maata pitkin.
Kasvupaikka: Crassulat viihtyvät parhaiten, kun niille on tarjolla paljon valoa. Sietävät myös suoraa auringonpaahdetta, mutta paahteeseen kasvi totutellaan pikkuhiljaa. Varjoisassa kasvipaikassa saattavat pudotella lehtiään, kasvavat harvaksi ja hentovartiseksi ja ovat alttiimpia liikakastelun tuomille ongelmille.
Lämpötila: Tyytyvät huoneenlämpöön ympäri vuoden, mutta voidaan talvettaa viileämmässä n. 10-15 asteen lämpöisessä valoisassa tilassa.

Kukinta: Vaativat kukkiakseen huoneenlämpöä viileämmän talvetuksen. Kukat ovat varsin pieniä.
Lehden koko: Lehden koko ja muoto vaihtelee lajista riippuen.
Korkeus: Vaihtelee lajista riippuen. Rahapuu (Crassula ovata) voi kasvaa suotuisissa oloissa 1-3 m korkuiseksi puuksi. Kasvi on kuitenkin hidaskasvuinen ja suuret yksilöt ovat varsin iäkkäitä.

Kosteus: Viihtyvät hyvin huoneilmassa, eivätkä erityisesti kaipaa lisäkosteutta.
Kastelu: Kastellaan kerralla kunnolla hyvin vettä läpäisevän kasvualustan läpi, jonka jälkeen annetaan kasvualustan kuivahtaa hyvin. Eivät kestä liikakastelua.
Lannoitus: Crassulat ovat köyhän maan kasveja, joten lannoitetaan niukasti.
Kasvualusta: Hyvin vettä läpäisevä ja niukkaravinteinen kasvualusta.

Lehtien hoito: Pyyhitään pölyistä nihkeällä liinalla.

Lisääminen: Esimerkiksi rahapuuta voi lisätä lehti- tai latvapistokkaasta. Latvapistokkaan voi istuttaa suoraan vettä läpäisevään kasvualustaan. Lehtipistokasta ei tarvitse sen kummemmin istuttaa vaan sen voi jättää kasvualustan pinnalle. Kasvualustaa kastellaan esimerkiksi sumuttamalla eivätkä nämä säikähdä vaikka pääsisivät kuivahtamaan välillä.

Kuvat: Salla Soininen ja Noora Liljasto