Huonekuusi - Araucaria

Heimo: Araukariakasvit – Araucariaceae
Suku: Araukariat – Araucaria
Lajit: Sukuun kuuluu n. 19 lajia, joista vain yksi, eli 
A. heterophylla eli norfolkinaraukaria tai huonearaukaria tai huonekuusi,
soveltuu sisätiloihin viherkasviksi.

Alkuperä: Norfolkinaraukariaa tavataan Itä-Australian ja Uuden-Kaledonian välisellä alueella. Luonnossa se saattaa kasvaa jopa 60 m korkuiseksi.
Myrkyllisyys: Ei ole myrkyllinen
Kasvutapa: Huonekuusi on kauniisti haaroittuva, vaaleanvihreä ja pehmeä neulasinen havupuu, jonka rungolta lähtee samasta tasosta aina 4-6 litteää oksaa tasaisin välein.
Kasvupaikka: Valoisa, mutta ei aurinkoinen paikka, ympäri vuoden. 
Lämpötila: Kesällä viihtyy parhaiten n. 18 asteen lämmössä. Liian lämpimässä neulaset kellastuvat ja putoavat. Talvella on välttämättä oltava 12 asteessa tai viileämmässä, jopa +5 asteessa.
Kastelu: Kesällä kastellaan runsaasti ja usein kalkittomalla vedellä. Multa ei saa kuivua. Lokakuusta maaliskuun puoliväliin, jolloin kasvi pidetään viileässä, kastellaan vain sen verran että multa pysyy kosteana.
Lannoitus: Kasvukaudella lannoitetaan puoliannoksella. Tarvitsee hivenaineita jos uudet versot ja neulaset kellastuvat.
Kasvualusta: Muoviruukku sopii parhaiten, että mullan kosteus säilyy hyvin. Kukkamulta, johon voi lisätä vähän hiekkaa tai kevytsoraa. Mullanvaihto vain joka toinen tai kolmas vuosi.
Lisääminen: Vasta korjatuista siemenistä tai verson kärjistä. Siemenistä idätettäessä tai verson kärkiä juurrutettaessa pohjalämmön on oltava +20 astetta.

 

Araucaria heterophylla

Koonnut ja kuva: Anne Lahtinen