Loistavaa lokakuuta!

Muorit valloittavat lokakuun

Muorinkukat (Peperomia)

Pippurikasvien (Piperaceae) heinoon kuuluvia muorinkukkia esiintyy kaikkialla, Etelä- ja Keskiameriikan trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla.

Muorit ovat monimuotoinen kasvisuku, johon kuuluu yli 1300 lajia!

Muorinkukkien ulkonäkö poikkeaa toisistaan paljon. On mätästävää, pystykasvuista ja rennosti riippuvaa kasvutapaa, ohut- ja tanakkavartista. Lehtien muodoissakin löytyy sileää, uurteista, kilpimäistä, kapeaa ja pyöreää ja sydämen muotoa. Lehtien värivalikoima on myös laaja! Kukinto on kuitenin vaatimaton; pitkulainen tähkä.

Muorinkukat ovat pienikasvuisia ja luonnossa ne kasvavat puiden oksilla ja kallion halkeamissa, isompien kasvien alla.

Muorit viihtyvät vedottomassa ja kohtuullisen valoisassa tai puolivarjossa, ei kestä suoraa aurinkoa. Normaali huoneen lämpö käy kautta vuoden. Talvella kirjavalehtiset voivat olla 18-20 asteessa ja vihreälehtiset noin 15 asteessa.

 

Muorit ovat melko vaatimattomia kasvuolosuhteittensa suhteen. Niitä on helppo lisätä latvapistokkaista ja sivuversoista.

Läpäisevä ja ilmava multa-hiekka sekoitus sopii näille parhaiten. Mättäänä kasvavia on varminta kastella alakautta, ettei ylimääräistä kosteutta jää tyveen ja aiheuta mätänemistä. Kasvukaudella lannoitus joka toinen tai kolmas kastelukerta.

Muorinkukat ovat kaikki myrkyttömiä, joten ne ovat turvallinen valinta lapsi- ja eläinperheisiin.

Muorinkukkia kiusaa harvoin mikään tuholainen, mutta joskus ripsiäiset ja villakilpikirvat innostuvat.

Kasviappron voittaja on löytynyt!


Teija Kiuru Luumäeltä voitti 50€ lahjakortin passillaan! Upea nähdä kuinka onkaan yhteistyökumppaneita kierretty vuoden aikana!! Teija valitsi lahjakortin paikaksi Kouvolankukkakaupan!Paljon onnea voitosta vielä kerran!! Missä Kaikkialla Teija vieraili vuoden aikana?Viherlandia Jyväskylä, Mirjamin kukka Lappeenranta, Kouvolan kukkakauppa Kouvola, Rajankukka Imatra, Kukkakauppa Astrantia Joensuu, Kukkaroosa Mikkeli, Nina Flora Tampere, Pukinmaen puutarha Helsinki, Kukkatalo Maritta Espoo, Garden Living Espoo ja Tuijan kukkis Hamina

Joulu on ihan nurkan takana! 

Vielä ehtii kuusen alle ihanat HuKaS-korut.

Simo Karjalainen Lappeen desing ky:stä on toteuttanut Martta Myllyperkiön suunnittelemasta Huonekasviseuran logosta sterlighopeiset korvakorut ja riipuksen.

Muista myös HuKaS-pehmoheijastimet pimeneviin iltoihin!

Huonekasviviikko 2021

Vehreää Valtakunnallista Huonekasviviikkoa!

Useiden paikkakuntien kukkakaupat ovat taas lähteneet mukaan Huonekasviviikon viettoon.

Kalenterista ja Facebookin tapahtumista löydät seuran tempaukset ja Instagram/Facebook -stooreista näet kumppaniemme kampanjat Huonekasviviikolla. 

Nyt jos koskaan kannattaa ottaa HuKaS-some seurantaan!

Jos olet Instagramin käyttäjä, osallistu huonekasvi-iloitteluun #huonekasviviikko tai #huonekasviseura

Joukossa paljon sellaisiakin tahoja, joiden kanssa ei varsinaisesti tehdä yhteistyötä ja sekös Huonekasviseuran hallituksen väkeä ilahduttaa!Sallan, Ylämaan ja Nivalan kirjastoissa vietetään Huonekasviviikkoa, pari vain mainitakseni. 

Tämähän tarkoittaa sitä, että Huonekasviviikolle on tarve juuri tähän aikaan vuodesta. 

KasviAppro päättyy sunnuntaina 26.9. 

Lähetä kuva passistasi sunnuntaihin mennessä Huonekasviseuran WhatsApp’iin numeroon 0403642098

 

Olemme saaneet uusia yhteistyökumppaneitakin tässä kesän aikana!

Käy tutustumassa uusiin ja vanhoihin kummpaneihin, kun suunnittelet ensivuoden kotimaan matkoja ja samalla voit osallistua KasviApproon. Eli loistava syy käydä eri paikkakuntien kukkakaupoissa!

Säpinää syksyyn!

Uusi Peikonlehti on ilmestynyt

Peikonlehdestä voit lukea eräästä kesälomaprojektista, Mari Liedeksen terraarioista, saat selityksen traakkipuun piikeille, Peikkolan tarinalle jatkoa, kasvimaailman kuninkaista ja kuningattarista, juniorijäsenten Vapriikin retkestä, käännösartikkelin jossa todetaan etteivät huonekasvit puhdistakkaan huoneilmaa!Vietämme taas 20.-26.9. valtakunnallista huonekasviviikkoa.

Jäsenkirje kilahtaa sähköpostiisi edellisellä viikolla.
Jos olet kiinnostunut järjestämään jonkin tempauksen kotikonnuillasi, kerro siitä meille hyvissä ajoin, että ehtii tuohon jäsenjulkasuun mukaan.

Syyshuolto ála Timperi

Kasvikuiskaaja Katja Timperi  kertoo Peikonlehdessä 3/19, kuinka hän kotiuttaa kesän ulkoilleet kasvit takaisin sisälle.
Katjan syyshuolto kesänsä ulkona viettäneiden kasvien kotiutusprosessi perustuu hänen omiin kokemuksiin ja hullutuksiin. Niiden taustalla ei ole tieteellisiä tutkimuksia, vain kokeilemalla hyväksi havaittua. 
MAHDOLLISIMMAN VÄHÄN ÖTÖKÖITÄ SISÄLLE! 
 

Ensimmäiseksi voidaan miettiä yleisesti isoja ja pieniä kukkaruukkuja, jotka ovat viettäneet kesänsä ulkosalla marjapensaiden tai omenapuiden alla. Olkoon niissä vaikka palmuja, maijoja, matteja, kiinanruusuja, peikonlehti tai Bougainvillea. 

Pienet kukkaruukut on suhteellisen helppo hoitaa mahdollisten ruukkuun tunkeutujien varalta.

Varaan ison saavin (käytän lasten uima-allasta), johon laitan vettä ja Fairy Originalia. Saippuan määrää en osaa sanoa, vähän enemmän kuin tiskiveteen. Sitten upotan kukkaruukut kokonaan veteen useammaksi tunniksi.

Tällä konstilla luotan siihen, että kaikki ruukussa majailevat siirat, toukat, kastemadot ja muut ötökät alkavat pyrkiä pois ruukusta ja hukkuvat. Samalla kun ruukut ovat kylvyssä, on hyvä hetki tarkistaa kasvien lehdet ja muukin yleisilme.

Kääntelen kasvia ja kiinnitän erityisesti huomiota lehtien alapintoihin ja lehtihankoihin. Jos havaitsen jotain pientä, mutta en tiedä onko kyseessä multahippu vai jokin ötökkä, puhallan siihen kohtaan kevyesti. 

Ulkona on kuitenkin jo sen verran viileää, että lämmin ilmavirta saa useimmat pikkuötökät liikkeelle ja ne on helpompi havaita.
 
Kesän jälkeen itse suihkutan kaikki kasvit vielä ennen sisälle tuomista kotitekoisella kasvinsuojeluaineella:
5 litraa vettä
2 dl mäntysuopaa
1tl suolaa
2dl sinolia
 
Tämä aine tehoaa perhosentoukkiin, pistiäisiin ja kaikkiin pehmeäkuorisiin ötököihin.
 
Suihkutus kannattaa tehdä varjossa, ettei kasviin tule palojälkiä auringosta. Nyt kasvini on kotikutoisesti varmistettu tuholaisilta, tuoksuvat ihanan puhtailta ja lehdet kiiltävät. 
Jos mahdollista, siirrän kasvit asteittain sisätiloihin. Viileä kuisti on ihanteellinen paikka kasvien totutella sisälle tuloon, sillä radikaali lämpötilan muutos saattaa aiheuttaa joillekin kasveille lehtien pudottelua. Esimerkiksi seuraavat kasvit saattavat ottaa herkästi nokkiinsa: limoviikuna, kohtalonköynnös, ihmeköynnös, kiinanruusu ja saniaiset. Jos, ja kun, kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollista siirtää kasveja kuistin kautta sisälle, niin silloin ne kannattaa kantaa mahdollisimman lämpimällä sisälle, jolloin lämpötilaero olisi mahdollisimman pieni.
 

Sitten tosiaan ne suuret saviruukut, niiden kokonaan hukuksiin saaminen voi olla hankalaa. 

Tällöin asetan ruukut laakealle vadille, jolle kaadan todella kuumaa ”tiskivettä”. Ruukun pinnan tarkistan silmämääräisesti, jos pinnalle on kesän aikana kertynyt kuolleita puiden lehtiä, on melko varmaa, että ruukusta löytyy silloin myös ötököitä, jotka syövät lahoavaa ainesta. 

Niin ihanaa kuin olisikin nämä hyötyötökät säilyttää ruukussa talven yli, niin en pidä sitä miellyttävänä vaihtoehtona, vaan poistan lähes kaikista isoista ruukuista sentin tai pari kasvualustaa. Samalla voi varovasti vähän tonkaista kasvualustaa: jos sieltä lämpimän veden vaikutuksesta nousee pintaa kohti toukkia tai kastematoja, on ne nyt helppo napsia pois. Sitten vaan ruukku uudelleen täyteen tuoretta kasvualustaa.
 
Altakasteluruukkujenkin kanssa kannattaa ainakin pintamulta vaihtaa uuteen.
 
Kuulostaa työläiseltä, etenkin jos satut omistamaan enemmän kuin kahdeksan kasvia, mutta itseäni motivoi joka syksy muisto siitä, kun en huolellisesti käynyt läpi ruukkuja ja kasveja. 
 
 
 

Eräänä syksynä kannoin kasveja sisälle ilman turhia tarkasteluja. Se kyllä kävi nopeasti ja kasvit oli paikoillaan yhden illan aikana! Ihanan nopeaa!

Noin kolmisen viikkoa kasvien sisälle tuomisen jälkeen oli käsillä karu totuus. Myöhään illalla, kun olohuoneessa paloi vain kasvivalot, oli niiden kattoon tekemään valokeilaan ilmestynyt noin 2 neliön kokoinen musta alue.

Tuhansittain jotain kaukaisesti kärpästä muistuttavaa otusta venytteli siipiään ja oikoi jalkojaan.  Siitä sitten äkkiä kattoa imuroimaan ennen kuin ötököiden siivet alkavat toimimaan ja ne pelmahtavat lentoon. Todella näppärästi sain ötökät imuriin. Sitten imuri pihalle ja tupsaus Kukka Raidia imurin pussiin. Ensimmäinen erävoitto mulle.

Luulin että se oli siinä, mutta seuraavan kahden viikon aikana sain harrastaa varmaan lähes kymmenen kertaa erilaisten ötököiden imurointia milloin mistäkin. 
Tuona syksynä opin, että kasvien sisälle tuomiseen kannattaa käyttää muutama ilta.
 
Juttu on lyhennetty Peikonlehti 3/19 kattavasta syyshuolto ja kotiutus -artikkelista. 

Heinäkuun hehkuvat helteet…

Huh Hellettä!

 
Ennätyspitkä hellejakso on nuuduttanut lähes koko Suomen. Kasveja on saanut kastella niin sisällä kuin ulkonakin oikein urakalla. 
Ulkoilevat kasvit ovat nauttineet olostaan varjossa.  Nautitaan mekin, vaikka nyt naistenviikolla vähän sadetta tuleekin. Kyllä ne heinäkuun helteet vielä jatkuvat. Ainakin niin on povattu.

Lappeenrannan Vainikkalassa järjestetään idyllisessä maatilamiljöössä Kasvitreffit tulevana perjantaina.

Periaatteena on perinteisesti ”tuo tullessasis, vie mennessäis”.

Ruokarajotteisia pyydetään ilmoittamaan etukäteen. Ja kimppakyytejäkin voidaan järjestellä.

Uusia yhteistyökumppaneita on tullut kesän aikana kuusi lisää jäsentemme iloksi. 
Tervetuloa mukaan kukkakauppa Kanerva Oulusta, Kukkaroosa Mikkelistä, kukka Marleena, Pyhäjärvellä, Huhtalan kukkakauppa Akaassa, kukkapuoti Unikko Kankaanpäässä ja Elämänlanka Taivalkoskella sekä Kuusamossa!
Mukavaa Mittumaaria!
Se on sitten keskikesä.

Kokkoja ei ole päässyt polttamaan, eikä toivon mukaan saunaa, päreitä tai ihoakaan ole kukaan polttanut! Taikoja on kyllä voinut tehdä. Tosi huonekasviharrastaja laittaa tyynynsä alle seitsemän pistokasta luonnon kukkien sijaan, ja uneksii uusista kasveista.

Jyväskylässä pääsee perjantaina 2.7. klo 18-20 Kasvitreffeille Viherlandian kokoustila Viherniekassa.
Kasvitreffeillä vaihdetaan kasveja, pistokkaita, siemeniä tai vaikka huonekasvitarvikkeita (kirjoja, ruukkuja…), ja tavataan muita huonekasviharrastajia. Raha ei siis vaihda omistajaa, ja kaikki ovat tervetulleita!

 

kesäinen tervehdys!

Kesä on jo pitkällä ja lomakausi alkanut

sari rohkea
Kannukasvin kannu

 Pian edessä häämöttää juhannus. Hyttysiä on ollut tänä kesänä ihan riesaksi asti, ja lihansyjäkasveille on ollut helppo tarjota juhla-aterioita vaikka joka päivä.

Pikkuhiljaa korona rajoituksia höllätään ja on mahdollista järjestää taas erilaisia tapahtumia. 

Pian siis on mahdollista pitkästä aikaa järjestää myös kasvitreffejä. Niitä jo kovasti suunnitellaankin.

Haluaisitko sinä järjestää Kasvitreffit paikkakunnallasi? 

Me autamme ja opastamme sinua tapahtuman järjestämisessä ja vinkkiä löydät myös täältä. 

Ensimmäiset Kasvitreffit ovatkin  Lappeenrannassa ensi keskiviikkona kulttuuritila Nuijamiehessä. Kannattaa seurata seuran tapahtumakalenteria ja  Fasebookin tapahtumasivuja. 

Bens junglen tilaus käsiteltävänä Pöytyän tallissa.
Kesän ensimmäinen kimppatilaus Bens jungle’isille on saapunut. Kasvit ovat nyt tarkastettavana ja pian jatkavat matkaa tilaajille.
 Seuraava kimppa lähtee tilaukseen 15.6. Zielony-parapettiin. 
 
 
 

Tervehdys kuin tuulahdus!

Tuore Peikonlehti on ilmestynyt!

Peikonlehti 2/21 on juuri kilahtanut jäsenten sähköpostiin.
Taas on 30 sivua luettavaa riippumatossa rentoutuen.
 
Samalla tuli myös
Kasvitar –verkkokaupan
uusi jäsenalennuskoodi.
 
 
Peikonlehden sisältönä :
-Puheenjohtajan pulinat
-Runo Onnenbambusta
-Hallitus esittäytyy
-Kasviviisikko: Ruusu on Ruusu vaikka ei olisikaan.
-Yhteistyökumppanit Kukkakauppa Haakana ja LivingGarden Oy
-Visa Lipponen esittelee Dichorisandra thyrsiflora ’Variegata’ kuninkaanhovijuoru.
-Tilaisinko huonekasveja ulkomailta?
-Kimppatilausten tekeminen
-Kasvin juurien tuholainen, juurivillakirva
-Koristeananas
-Puutarhuri Juha Toikan vinkit
huonekasvien ulkoiluun
-Kirjaesittely:
Huonekasvien henkiinjäämisopas hortonomisesti heikkotaitoisille
-Kasviharrastaja Mira Metsälä
-Julkkis: Jouni Hynynen
-Toivepalsta: Peikkolassa tapahtuu #1
-Junnula – juniorijäsenten palsta
-Diy: bokashiämpäri
-Maaliskuun kasvisuku: Raunioiset
-Huhtikuun huonekasvisuku: Passiot
-Toukokuun huonekasvisuku: Parsat
 

Kesäkuun huonekasvisuku värinokkonen

 Värinokkonen eli isokirjopeippi (Plectranthus scutellarioides syn. Solenostemon scutellarioides, Coleus blumei, Coleus ”hybridus”, Coleus pumilus) on kotoisin Kaakkois-Aasiasta. 
 
 
Värinokkonen on vanha huonekasvi. Sitä on helppo lisätä pistokkaista ja siemenistä.
 
Suosio viherkasvina on kauniiden lehtien ja helppouden ansiota. Se kasvaa nopeasti eikä vaadi ihmeitä viihtyäkseen.
Suomen, varsinkin jugendkaudella (1890–1915)  rahvas kasvatti sitä maaseudulla huonekasvina. 
Tuolloin tavallisin oli punavihreä ”vesimeloni” väritys. 
 
Nykyisin lehtien värikirjo ja muodot ovat uskomattoman moninaisia. 
 
Värinokkosharrastajat kasvattavat nimettyjä lajikkeita ja myös risteyttävät niitä itse. 
Siemenestä kasvatetut ovat aina nimettömiä, 
ellei niitä nimeä. 
Oman lajikkeen nimeäminen viralliseksi lajikkeeksi ei kuitenkaan ole aivan helppoa. Virallinen nimi lajikkeelle haetaan Ruotsista, ja
nimeäminen on siellä helpompaa.
Suuri harrastajajoukkoraati päättää onko uusi variaatio niin erikoinen, että se on nimen arvoinen. Mikään ei sitä estä, että täällä toimitaan samoin, mutta harrastajia on toistaiseksi melko vähän vielä Suomessa. Mikäli Ruotsiin lähetetään Suomesta nimettävä nokkonen, uuden tulevan lajikenimen saa ihan itse päättää se, joka on uudenlaisen erikoisuuden saanut kasvatettua.
Tämä edellyttää, että emonokkonen latvotaan kolme kertaa, ja se kasvaa aina uudelleen samanlaisena. Kertoo värinokkosharrastaja Tessi Sillanpää.

Mukavaa maanantaita!

Näyttää siltä, että kesä alkaa olla totta!

Taimia ja huonekasveja on pikkuhiljaa alettu totuttaa ulkoilmaelämään. 
Kasvien nettimyynti on kasvanut korona aikana. 
Pian pyörähtävät käyntiin Huonekasviseuran kesän pistokasringit ja kimppatilaukset EU-alueen puutarhoilta. Pistokasringeissä harrastajat lähettävät kasveja toisilleen yllätyspaketteina. Toivoa sopii, että raaskitaan laittaa pakettiin muutakin kuin juoruja ja rönsyliljoja, että ilo ja yllätykellisyys tavottaisi kaikki rinkiin osallistujat.
Vaahtera-aulio - Abutilon x hybridum
Nyt vihdoinkin on vuoden ensimmäisen kimppatilauksen aika!
Ensimmäinen kimppatilaus tehdään Ben’s jungleen. Muista  tarkkailla sähköpostiasi!
Huom! Vain Huonekasviseuran jäsenmaksun maksaneille!
 
 

Kun huonekasveihin oikein hurahtaa, ei kotimaan markkinoilta tahdo riittävästi löytyä valikoimaa. Kotimaiset tukkurit kuitenkin tietävät mistä hankkivat kasvinsa.  Myös Huonekasviseuran kimppatilauksissa voi olla varma, että tilauspaikka on vastuullinen ja luotettava. Vaikka kasvin perille pääsy kestää hieman pidempään, ne tarkistetaan välietapilla Pöytyällä, josta ne lähetetään määränpäähänsä. Niissä säästyy myös lähetyskulut. 

Pikkuposliinikukka - Hoya bella
Elintarvikeviraston kasvinterveysosasto onkin jo varoitellut aiheellisesti vieraslajeista ja kutsumattomista vieraista. Puutarhakasvien kohdalla tämä on suurempi riski kuin huonekasvien kohdalla, mutta hyvä kuitenkin pitää mielessä.  Mullassa saattaa olla joku rikkakasvin siemen, tuholaisen munia tai kasvirauteja aiheuttavia bakteereja ja viruksia, joka puutarhaan päästyään voivat olla tuhoisia.
Huonekasvit elelevät omissa ruukuissaan sisällä, joten lähinnä uusia tuholaisia saattaa tulla. Mutta tuholaisia saa myös ihan kotimaisista kaupoista ja harrastajilta.
Riittävän pituinen karanteeni ja tulokkaan tarkkailu- sekä tarvittaessa torjunta- tepsivät näihin.

Toukokuu on totta!

Vappu on vapistu ja nyt odotellaan kiihkeästi kesää!

Kuukauden vaihduttua vaihtui myös juhlittu kasvisuku. 

Asparagus, eli toukokuisena herkkunakin tunnettu parsa saa tämän kunnian. 

Tutuinpia huonekasviparsoja lienevät Unelma ja Hienohelma. 

Äitienpäiväkin on tuotapikaa. Ruusut ja muut ihanat kukat ilahduttavat taas äitejämme.
 
Vinkkinä äitienpäivälahjaksi voit antaa huonekasviharrastaja-äidillesi lahjajäsenyyden Huonekasviseurassa. Jäsensihteerimme kertoo mielellään lisää! 
Ruusu on äitienpäivän ehdoton suosikki.
Ruusu on ollut suosittu jo ainakin sata vuotta lahjakukkana.
Ruusut ovat myös monivuotisia huonekasveja. Ruusu haluaisi hieman viileämmän paikan, mutta riittävällä huoneilman kosteudella ihan muiden kasvien joukossa. Herkkähän se kyllä on kaiken maailman höttiäisille, mutta riittävä ilmankosteus tai sumuttelu auttavat ennaltaehkäisyssä.  
Ruukkuruusu rakastaa valoa, mutta ei kestä suoraa auringon paistetta. Vähässä valossa se kasvaa honteloksi. Huoneenlämpötila tai hieman viileämmpi on sille mieleen.
 Mullat on hyvä vaihtaa samantien läpäisevään ja ravinteikkaaseen reiluun ruukkuun.
Ruusua kannattaa kastella alakautta, haalealla vedellä ja sopivan tiuhaan, altakasteluruukku toimii hyvin. Ruusu ei saa päästä kuivahtamaan, mutta se ei myöskään saa seistä vedessä. Kukat kannattaa poistaa kuihduttua. Kokonaan kukinnan jälkeen ruusun voi leikata noin 5–10 cm:n pituiseksi, aivan kuten puutarharuusut. Muutaman viikon kuluttua voi odottaa uusia kukkia. Laimea lannoite edistää uusien nuppujen ja versojen kasvua.
Ehkä hieman haasteellisempi kuin monet muut huonekasvit, silti kannattaa kokeilla!   

Kansainvälinen aforismipäivä 18.4.

 
Tänään vietetään kansainvälistä aforismi -päivää.
 
Aforismi-kisamme voitti Tiina Vainikkalasta.
 
 
 
 
 

Kevät etenee vauhdilla!

Mullan – tai paremminkin ruukunvaihdot ovat varmaan hyvällä mallilla.
Multaahan ei tarvitse kokonaan vaihtaa, vain ripistellä vanhaa ja ehkä kovettunutta multaa juurakosta ja istuttaa kasvi hieman suurempaan ruukkuun uuteen ilmavaan multaan.
Lämpiminä päivinä voi suuren kasvin ruukun vaihdon tehdä jo ulkona. Säästyy suunnattomalta sotkulta.
Altakasteluruukuissa olleet kasvit saattavat osoittautua haasteelisiksi, mutta kyllä ne selviävät, vaikka menettävät juuriaa.
Taimetkin alkavat varmasti jo olla ruukutusvaiheessa.
 
Mullistusten jälkeen vähän enemmän huomiota kasvien sumutteluun ja liian kuuman paikan välttelyä pari viikkoa. 
 
Perhosorkidea

Nuppuja pukkaa vähän joka kukkaan! 

On tämä kevät vaan ihanaa aikaa!

Oleanteri
Begonia amphioxus