Uusi kimppatilaus sekä Peikonlehti 1/23

Meillä on parikin tiedotettavaa asiaa nyt, sillä Peikonlehden uusin numero on lähetetty jäsenille sähköposteihin, sekä uusimman kimppatilauksen tiedot.

Terveisiä Huonekasviseura ry:n Peikonlehti -jäsenjulkaisusta! 

Meillä on suuri ilon ja ylpeyden aihe esitellä teille uudistunut Peikonlehti! Visuaalinen ilme poikkeaa aiemmin totutusta, mutta valtavana uudistuksena, ehkä ensimmäisenä Suomessa, huonekasviaiheisella lehdellämme on äänimuodossa artikkelit! Lukijana ääniartikkeleissa on Reetta Niinisalo.

Peikonlehti julkaistaan neljä kertaa vuodessa sähköisenä, ja se tehdään täysin vapaaehtoisten voimin. Jäsenet löytävät vanhat lehdet kirjautumalla sisälle Yhdistysavaimeen. Peikonlehteä lukiaksesi tarvitset PDF -tiedostoja lukevan ohjelman.

Tässä numerossa 47 sivua, mm:
– Kaisu Airaksinen antaa parhaat vinkit, kuinka saat ametistipensaan menestymään
– Niko Untinen kertoo, kuinka lipsahti huonekasviharrastuksessa tosiharrastajaksi
– Huudakasvisi -Instagramtili esittäytyy
– Reetta Niinisalo neuvoo pitämään huolta myös kasvien juuristosta

Saadaksemme lehdestämme vielä paremman, olemme enemmän kuin kiitollisia juttuvinkeistä, palautteesta, valokuvista ja valmiista artikkeleista. Toimituksen oma sähköpostiosoite on hukas.toimitus@gmail.com
VOIT NYT LUNASTAA TUTUSTUMISHINTAAN PEIKONLEHDEN, VAIKKA ET OLISIKAAN SEURAN JÄSEN!
Maaliskuun numero 2,50€ (norm. 5€).
Huonekasviseuran jäsenmaksulla (10€/vuosi) saat lehden jäsenetuna neljä kertaa vuodessa.
Jäseneksi pääset liittymään nettisivujemme kautta, https://www.huonekasviseura.fi
Mukavia lukuhetkiä!
Toivottavat:
Sari Aspelin, päätoimittaja
Huonekasviseura ry
Koko muu toimitus

Kimppatilaus 3/23

 

Rakkaat jäsenet, teitä on kuultu! Todella moni toivoi kimppatilausta paikoista, joissa olisi kaktuksia ja mehikasveja.
Päädyimme siis valitsemaan saksalaisen Kakteen Haagen. Kyseissä kaupassa on laaja valikoima muunmuassa kaktuksia, mehikasveja ja posliinikukkia.
Mikä kimppatilaus?
Huonekasviseura järjestää jäsenilleen kimppatilauksia ulkomaisille puutarhoille, joissa seura maksaa postikulut. Maksat siis vain niistä kasveista tai tuotteista, jotka haluat.
Jäsenet ovat saaneet ohjeet tilausta varten sähköposteihinsa. Jos olet jäsen, mutta et saanut ohjeita, ota yhteys sihteeri@huonekasviseura.fi

Kuukauden huonekasvisuku on Dischidia – Pussiköynnökset


Pussiköynnökset (Dischidia) ovat köynnöstäviä epifyyttejä Intian, Kiinan ja Indo-Kiinan trooppisilta alueilta. Useat suvun lajeista ovat erikoistuneet elämään symbioosissa muurahaisten kanssa kasvattaen lehdistä pesiä ja suojaa muurahaisille ja saaden näiltä ravinteita kasvuun.
Huonekasveina nämä ovat melko uusi kasvisuku ja ovat hoidoltaan verrattavissa sisarsuvun posliinikukkiin. Lämmin huoneilma, kostea ja hyvin vettä läpäisevä kasvualusta sekä runsas hajavalo ovat pussiköynnösten mieleen.

Kuukauden huonekasvisuku on Gymnocalycium – Pallerokaktukset


Pallerokaktukset (Gymnocalycium) ovat kotoisin Etelä-Amerikasta ja suku käsittää noin 70 lajia. Nämä ovat pieniä, 5-15cm läpimittaisia pallomaisia kaktuksia, jotka saa kukkimaan verrattain helposti.
Nämä nauttivat kesäisin paahteesta ja talvella viihtyvät viileämmässä. Kesäisin kastellaan maltillisesti ja talvella hyvin niukasti ellei juuri ollenkaan.
Pallerokaktuksia voidaan lisätä siemenistä tai mahdollisista perusrunkoon kehittyneistä sivuhaaroista irrottamalla ne ja noin viikon kuivumisen jälkeen istuttaa hiekansekaiseen multaan.


Vuoden 2023 ensimmäiset kimppatilaukset

Hyvää alkanutta vuotta 2023!

On ensimmäisten kimppatilausten aika ja iloksenne voimme ilmoittaa, että heti kättelyssä julkistamme kaksi samaan aikaan!

Huomio! Muistattehan maksaa tämän vuoden jäsenmaksun ennen osallistumistanne kimppatilauksiin!

Ensimmäinen tilaus on jo viime vuodelta tutulta Farmer Gracyltä. Nyt olemme ajoissa liikkeellä, jotta valikoima olisi laajempi 🙂 Huom! Vaikka sivusto onkin Briteissä, niin varasto on Hollannissa ja tullit sun muut ovat hoidossa!

Toinen tilaus menee EuroBulbille Hollantiin, joka myy edellisen tapaan kukkasipuleita sekä myös siemeniä!

Jäsenet ovat saaneet ohjeet kimppatilaukseen osallistumiseen. Jos olet jäsen, mutta et saanut ohjeita sähköpostiisi, ota yhteyttä huonekasviseurary@gmail.com

Mukavia selailuhetkiä toivottaen,
Raisa Ojaniemi ja Anna-Erika Paronen, uudet kimppatilausvastaavat
sekä Huonekasviseura ry Hallitus

Kuukauden huonekasvisuku

MARRASKUUN HUONEKASVISUKU ON HUONEKUUSI ELI ARAUCARIA 
 
Kapteeni James Cook (1728-1779), löytöretkeilijä ja maailmanympäripurjehtija, löysi siro-oksaisen huonekuusen nuoren kasvitieteilijä Joseph Banksin (1743-1820) kanssa Norfolkin- ja Philipinsaarilta, Tyyneltämereltä. 
Banksista tuli myöhemmin Lontoon kuninkaallisen kasvitieteellisen puutarhan johtaja.  
Aluetta, millä huonekuusta tavataan, tunnetaan historiassa araukariaprovinssi-nimelllä. 
Löydät lisää tietoa araucariasta Huonekasviseuran kasvikortistosta: https://www.huonekasviseura.fi/araucaria-huonekuusi/

Araucaria
Kuva: Anne Lahtinen

 

LOKAKUUN HUONEKASVISUKU ON SYYLÄKAKTUKSET ELI MAMMILLARIA

Se on jännä, helppohoitoinen ja runsaslajinen kaktussuku. Piikit kasvavat pienistä säännöllisessä järjestyksessä olevista nystyröistä eli mamilleista ja niiden kauniit kukat muodostavat yleensä kehän varren laelle. Syyläkaktukset ovat hidaskasvuisia, pitkäikäisiä ja ne kukkivat jo pieninä.  
Lue lisää syyläkaktuksista        Huonekasviseuran kasvikortistosta: https://www.huonekasviseura.fi/mammillaria-syylakaktukset/ 
 

Huonekasviviikon tapahtumamuistutus

Tiedote loppuviikon tapahtumista:

Huonekasviviikon kunniaksi Huonekasviseura ry tarjoaa yllätyslahjana uusille jäsenille ilmaisen jäsenyyden. Huom. Tämä etu voimassa vain 19. – 25.09.2022.

Myös Peikonlehden erikoisnumero Pikkupeikonlehti on lähtenyt seuran jäsenille. Jos olet jäsen, etkä ole vielä omaasi saanut, ota yhteyttä huonekasviseurary@gmail.com

Lisäksi loppuviikon tapahtumista listaus alla:

Keskiviikkona 21.09.

Perjantaina 23.09.

  • Seuramme aktiivijäsenet Anna-Erika ja Raisa pitävät facebookissa ja instagramissa livelähetyksen Huonekasviseuran tileillä tämän viikon perjantaina klo 19.30 alkaen!
    Livessä esittelemme kiinnostavia huonekasveja, kerromme erilaisista kasvupohjista sekä vastailemme seuraajien kysymyksiin!
    Tervetuloa seuramaan! 💚

Lauantaina 24.09. 

Sunnuntaina 25.09. klo 13-14

Vuoden Huonekasviharrastajat 2022 valittu

Vuoden 2022 Huonekasviharrastajat valittiin tänä vuonna harrastajien lähettämien ehdotusten, sekä äänestyksen perusteella.

Vuoden Huonekasviharrastaja 2022 on Paula Heino-Linnahalme. Paula on Huonekasviseuran entinen puheenjohtaja, ja perustajajäsen. Hän järjestää aktiivisesti Lappeenrannassa seuran kasvitreffejä, sekä muuta toimintaa. Paula kutsuu kaikki juhlakahveille kasvitreffien merkeissä juhlistamaan voittoaan keskiviikkona 21.09. Tapahtumalinkki: Kasvitreffit Lappeenranta | Facebook

Vuoden Huonekasvijunioriharrastaja 2022 on Neela Nurminen. 15-vuotiaalta huonekasviharrastajalta löytyy runsas lajikirjo jo kokoelmistaan. Neela on harrastanut huonekasveja 12-vuotiaasta.

Lämpimät onnittelut voittajille!

Vuoden Huonekasviharrastaja 2022 -äänestys käynnissä!

Nyt on aika äänestää henkilöä joka mielestänne ansaitsee Vuoden Huonekasviharrastaja 2022-tittelin.

Voit lähettää äänesi osoitteeseen huonekasviseurary(ät)gmail.com sunnuntaihin 18.9. kello 20.00 mennessä. Vain yksi nimeäminen per henkilö.

Huom! Ainoastaan sähköpostilla tulleet äänet lasketaan!

Äänestyksen voittaja julkistetaan 19.9. ja samalla julkistetaan Vuoden Junior-Huonekasviharrastaja 2022.

Kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan uutuus Seramis Bio Vitallannoite-paketti joka sisältää yhden nestemäisen lannoitteen, yhden lannoiteampullin sekä yhden suohkutettavan lehtilannoitteen. Arvonnan voittaja ilmoitetaan samalla kun tulokset julkaistaan.

Palkinnon lahjoittaa Seramiksen maahantuoja Eurogarden yhteistyössä Pieni Kasvikauppa kanssa.

Vuoden Huonekasviharrastaja 2022 ehdokkaat ovat:

– Pasi Paakala

Nykyisen hallituksen varajäsen. Innostunut lyhyessä ajassa paljon huonekasveista.

 

– Anna Nylund-Oravala

Anna on osaava, jatkuvasti itseään asiassa kehittävä ja asiasta innostunut viherpeukalo. Hänen kotinsa on naapureiden ja vieraiden ihastelun kohteena kasveineen.

 

– Paula Heino-Linnahalme @ruusupapu

Yhdistyksen perustajajäsen ja entinen puheenjohtaja.  Paulan kotoa löytyy laaja valikoima huonekasveja ja hän aktiivisesti järjestää Lappeenrannassa seuran Kasvitreffejä.

 

– @allmygreenplants -Instagram

Valitettavasti emme saaneet lisätietoja tästä ehdokkaasta.

 

– Kristiina Ahokas

Huonekasvitaituri, -pelastaja, -kasvattaja joka jakaa oikein mielellään kasvitietoaan muillekin ja imee myös itseensä mielettömästi uutta tietoa. Kristiinan viidakkoon saattaisi eksyä ilman opasta!

SYYSKUUN KUUKAUDEN KASVISUKU ON SCHEFFLERA – LIUSKA-ARALIAT

Liuska-araliat ovat helppoja ja sopeutuvia huonekasveja. Luonnossa, mm. Australiassa ja Uudessa Seelannissa, ne kasvavat pensaiksi, liaaneiksi tai jättimäisiksi jopa 30-40m korkuisiksi puiksi, ruukussa huonekasvina ne pysyvät 2-4 metrisenä.  
Schefflerat ovat saaneet sukunimensä danzigilaisen 1700-luvulla eläneen kasvitieteilijän, Jacob Christian Schefflerin mukaan. Jacob oli ruotsalaisen luonnontutkija Carl von Linnén ystävä. 

Lisää tietoa liuska-aralioista löytyy Huonekasviseuran kasvikortistosta: https://www.huonekasviseura.fi/schefflera-liuska-araliat/