




Instagramista ja Facebookista löytyy Huonekasviviikon kunniaksi somekilpailuja sivuiltamme. Käyhän kurkkaamassa!
Tämä numero keskittyy tiedottamaan tulevasta Huonekasviviikosta. Lisäksi numerosta saa tietoa mm. huonekasvien syyshuollosta, tai mitäpä, jos kurkkaisit, mitä ihmettä tarkoittaa kasvien solukkoviljely? Joka lehdessä on myös juttua mielenkiintoisista ihmisistä sekä yhteistyökumppaneistamme. Nautinnollisia lukuhetkiä!
Jäsenemme saavat Peikonlehti -julkaisun neljästi vuodessa sähköisenä. Peikonlehden irtonumeroita voi myös ostaa hintaan 5€, mikäli ei ole jäsen.
Toimitukseen saa yhteyden sähköpostitse hukas.toimitus (at) gmail.com
Jälleen se aika vuodesta, kun pian vietämme Valtakunnallista Huonekasviviikkoa erilaisten tapahtumien merkeissä! Kotisivujemme Kalenteri -osiosta sekä Facebook -sivultamme löydät ajantasaiset tiedot viikon tapahtumista. Kalenterista löytyy nyt jo tapahtumia, kannattaa käydä kurkkaamassa! Esimerkiksi Kasvitreffikilpailu on meneillään, ja siihen osallistuminen on helppoa! Kilpailun myötä myös sinulla on mahdollisuus osallistua ja juhlistaa Huonekasviviikkoa kanssamme!
Vuoden Huonekasviharrastaja 2023
Keräämme tällä hetkellä äänestystä varten nimiä teiltä. Lähetä ehdokkaasi tiedot 11.09. mennessä joko kommentoimalla julkaisua Instagramissa tai Facebook -sivuillamme, tai sähköpostitse osoitteeseen huonekasviseurary@gmail.com
Lisätietoja löydät Facebook -päivityksestämme!
Muista myös yhteistyökumppaneidemme HuKaVi -tarjoukset! Yhteistyökumppanimme löydät täältä.
Huonekasviseuran vuosikokouskutsu on lähetetty jäsenille sähköpostitse. Kokous pidetään 9.4. klo 18 Google Meetsin kautta. Jos et ole saanut kokouskutsua, ota yhteyttä!
Meillä on lisäksi runsas määrä jo tapahtumia sovittuna keväälle. Esimerkiksi Urban Greenin järjestämä kasvienmyyntitapahtuma Helsingissä, kimppakyyti Itä-Suomesta pääkaupunkiseudulle, kasvienvaihtopäivä Vantaalla, Jyväskylän kasvitreffit… Muista seurailla kotisivujemme Kalenteri -osiota!
Seuraava jäsenlehtemme Peikonlehti ilmestyy toukokuun lopulla. Muista lähettää materiaalit sitä varten hyvissä ajoin!
Ihanaa ja aurinkoista kevään jatkoa kaikille!
Aeschynanthus/ Soihtuköynnös
Soihtuköynnökset (Aeschynanthus) ovat kotoisin Kaakkois-Aasian sademetsistä, joissa ne kasvavat köynnöstäen puiden päällyskasveina.
Varsi on jämäkkä ja lehdet paksuja ja nahkeita. Nimensä kasvit ovat saaneet kukistaan, jotka muistuttavat soihtuja ja kasvavat tiiviinä kimppuina versojen päissä.
Soihtuköynnökset pärjäävät huoneenlämmössä amppeleissa ja niitä kastellaan maltillisesti. Talvella hieman viileämpi ja kuivempi kausi edistää kevään kukintaa.
Soihtuköynnöksiä lisätään pistokkaista tai taivuttamalla verso kiinni mullan pintaan.
Meillä on parikin tiedotettavaa asiaa nyt, sillä Peikonlehden uusin numero on lähetetty jäsenille sähköposteihin, sekä uusimman kimppatilauksen tiedot.
Meillä on suuri ilon ja ylpeyden aihe esitellä teille uudistunut Peikonlehti! Visuaalinen ilme poikkeaa aiemmin totutusta, mutta valtavana uudistuksena, ehkä ensimmäisenä Suomessa, huonekasviaiheisella lehdellämme on äänimuodossa artikkelit! Lukijana ääniartikkeleissa on Reetta Niinisalo.
Peikonlehti julkaistaan neljä kertaa vuodessa sähköisenä, ja se tehdään täysin vapaaehtoisten voimin. Jäsenet löytävät vanhat lehdet kirjautumalla sisälle Yhdistysavaimeen. Peikonlehteä lukiaksesi tarvitset PDF -tiedostoja lukevan ohjelman.
Tässä numerossa 47 sivua, mm:
– Kaisu Airaksinen antaa parhaat vinkit, kuinka saat ametistipensaan menestymään
– Niko Untinen kertoo, kuinka lipsahti huonekasviharrastuksessa tosiharrastajaksi
– Huudakasvisi -Instagramtili esittäytyy
– Reetta Niinisalo neuvoo pitämään huolta myös kasvien juuristosta
Pussiköynnökset (Dischidia) ovat köynnöstäviä epifyyttejä Intian, Kiinan ja Indo-Kiinan trooppisilta alueilta. Useat suvun lajeista ovat erikoistuneet elämään symbioosissa muurahaisten kanssa kasvattaen lehdistä pesiä ja suojaa muurahaisille ja saaden näiltä ravinteita kasvuun.
Huonekasveina nämä ovat melko uusi kasvisuku ja ovat hoidoltaan verrattavissa sisarsuvun posliinikukkiin. Lämmin huoneilma, kostea ja hyvin vettä läpäisevä kasvualusta sekä runsas hajavalo ovat pussiköynnösten mieleen.
Pallerokaktukset (Gymnocalycium) ovat kotoisin Etelä-Amerikasta ja suku käsittää noin 70 lajia. Nämä ovat pieniä, 5-15cm läpimittaisia pallomaisia kaktuksia, jotka saa kukkimaan verrattain helposti.
Nämä nauttivat kesäisin paahteesta ja talvella viihtyvät viileämmässä. Kesäisin kastellaan maltillisesti ja talvella hyvin niukasti ellei juuri ollenkaan.
Pallerokaktuksia voidaan lisätä siemenistä tai mahdollisista perusrunkoon kehittyneistä sivuhaaroista irrottamalla ne ja noin viikon kuivumisen jälkeen istuttaa hiekansekaiseen multaan.