Anopit muuttaneet sukua

Sansevieriat ovat muuttaneet Dracaenojen sukuun

Kasvien luokittelu on geneettisten tutkimusmenetelmien kehittymisen myötä huimassa myllerryksessä. Aiempi ulkonäköön perustuva luokittelu on peräisin 1700-luvulta, joten ei ihmekään, että tutkijat ovat löytäneet uusia ja tarkempia työkaluja kasvien luokitteluun. Varsinkin trooppiset kasvisuvut saavat lähivuosina kokea varmasti monia muutoksia, kun tutkijat pääsevät selvittämään geenitasolla kasvien sukulaisuussuhteita.

Näin on käynyt myös vuonna 2014 anopeille (Sansevieria): nykyisiin molekyyligeneettisiin tutkimuksiin pohjautuen Sansevieriat ovat siirtyneet Dracaenojen (traakkien) kanssa samaan sukuun. Muutoksen myötä myös kasvien tieteelliset nimet ovat vaihtuneet. Esimerkiksi ennen nimellä Sanseviriea trifasciata tunnettu kasvi on nykyiseltä nimeltään Dracaena trifasciata.

Miten me nyt sitten selviämme tästä uutisesta?
Ei kannata olla huolissaan, sillä hyvin monet harrastajat käyttävät edelleen sansevieria -nimeä anopeista, joten jos puhut sansevierioista niin tulet varmasti ymmärretyksi.

Puhiksen vinkki

Puhiksen vinkki: Ota karanteeni rennosti! Virittele korituoli kasvien läheisyyteen ja suuntaa kasvivalo naamaa kohti. Arskat päähän, hyvä kirja ja ehkä lasillinen hyvää punaviiniä tai coctail, tunnelmaan sopivaa kesähittiä tai linnunlaulua soimaan ja mielikuvittelet olevas jossain tropiikissa tai etelänlomakohteen terdellä 🌞🌴🍷😎

Harrastaminen sallittu

Nyt kun elämme poikkeustilassa ja varsin moni arkeen kuuluva asia on tauolla, on hyvä muistutella mieliin asioita, jotka tuovat meille iloa ja ovat edelleen sallittuja.

Nautitaan yhteisestä harrastuksesta kukin tahoillamme ja jaetaan kuulumisiamme virtuaalisesti sosiaalisessa mediassa. Huonekasviseuran Instagramissa somettelevat hallituslaiset omasta arjestaan, laita kanava seurantaan ja jaa myös omia tunnelmiasi #vihreääkotoilua sekä #vihreäkaranteeni.

Pidetään huolta toisistamme!

Kasvitreffit peruttu

Kaikki Kasvitreffit on peruttu 30.4.2020 asti.

Huonekasviseura noudattaa hallituksen linjausta välttää tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla ja ylimääräisiä kokoontumisia.

Pidetään yllä hyvää kasvitreffimeininkiä ja jatketaan huonekasveilua yhdessä esim. Huonekasviseuran Facebook-ryhmässä, tai keskustelufoorumilla. Tervetuloa mukaan!

Kasvitreffit Tampere

Aika: lauantai 25.4.2020 klo 10-14

Paikka: Koulutuskeskus Ahlman

Osoite: Hallilantie 24, 33800 Tampere

Tervetuloa Kasvitreffeille Tampereen Ahlmanille 25.4.2020 klo 10-14

Tapahtuma on huonekasviharrastajien ja huonekasveista kiinnostuneiden tapahtuma, jossa vaihdetaan ja myydään pistokkaita, kasveja sekä tarvikkeita.
Tule mukaan tapaamaan samanhenkisiä ihmisiä, etsimään harvinaisuuksia ja kartuttamaan kasvikokoelmaasi edullisesti.
Huonekasviseura ry:n jäsenet myös opastavat ja kertovat kasvien hoidosta.

Tarkempi saijainti:
Koulutuskeskus Ahlman
Hallilantie 24
33800 Tampere
Myynti-/vaihtopiste sijaitsee samassa rakennuksessa kuin Tilapuoti(C-rakennus), mutta toisessa päässä. Järjestäjä laittaa alueelle pari opaskylttiä. Samaan aikaan Ahlmanilla on myös toripäivä, joten kannattaa tutustua myös muuhun tarjontaan. Kahvia ja leipomotuotteita on ostettavissa Tilapuodin kahvilasta.

Tapahtuma on vapaamuotoinen ja jokainen myyjä päättää itse mitä valuuttaa haluaa käyttää (raha, kasvit, tarvikkeet). Myyntipöydät huolehtii järjestäjä, mutta pakkausmateriaalit ym huolehtii jokainen itse. Järjestäjät ei vastaa myytävien tuotteiden laadusta.

Ohjeita myyjille ja vaihtajille:
Voit tuoda haluamasi määrän pistokkaita, kokonaisia kasveja tai tarvikkeita. Myyjät päättävät hinnoista.
Leikkaa ja juurruta pistokkaat valmiiksi tai leikkaa ne samana aamuna, jolloin juurtumaton pistokas on vielä tuore ja kestää päivän ajan ilman vettä kosteassa paketissa. Jos et tiedä kuinka kasvi jaetaan, niin otathan selvää, sillä kaikkia kasveja ei voi leikata ja kasvattaa varsi-/lehtipistokkaista.
Pakkaa pistokkaat ja kasvit hyvin sään mukaan ja kääri juuret kosteaan paperiin tai tuo vesiastioissa.
Mukaan tulee varata pakkausmateriaalia, kuten muovisia pikkupusseja, elmukelmua, talouspaperia, rahkasammalta, kumilenkkejä, teippiä tms.

Ohjeita ostajille/vaihtajille:
Ota mukaan kassi tai muu kantoväline jossa kasvit pysyvät lämpiminä ja ehjinä kotiinkuljetuksen ajan. Kukin myyjä päättää itse haluaako vaihtaa vai käyttää maksuvälineenä rahaa.

Huonekasvikahvittelua Joensuussa

Aika: lauantai 14.3.2020 klo 12-15

Paikka: Café Rosé

Osoite: Kauppakatu 33, 80100 Joensuu

Hei kaikki huonekasveilijat!

Mennään jälleen yhdessä kahville kahvila Café Rosélle lauantaina 14.3. kello 12-15 kertoilemaan huonekasvikuulumisia, sekä jakamaan ja saamaan huonekasvivinkkejä toisilta harrastajilta. Jos haluat tavata muita huonekasveista innostuneita ihmisiä ja toivoisit lisää huonekasvitapahtumia Joensuuhun, niin tervetuloa mukaan!

Maaliskuun huonekasvisuku

Maaliskuun huonekasvisuku on anopit!

Moikka huonekasvi-intoilijat! Hypetetään vuonna 2020 aivan erityisen paljon huonekasveja juhlistamalla kuukausittain vaihtuvaa kasvisukua, jonka Huonekasviseura julkaisee aina alkukuusta.

Maaliskuussa jatkaa huikeat Sansevieriat, eli anopinkielet ja -hampaat. Kuukauden aikana näistä julkaistaan tiivis tietopaketti Huonekasviseuran nettisivuille.

Liity mukaan huonekasvihypetykseen ottamalla kuva omasta Sansevieria-suvun kasvistasi ja kommentoimalla se Huonekasviseuran Facebook-sivuilta löytyvään, kiinnitettyyn julkaisuun 14.3.2020 mennessä. Samalla voit halutessasi ilahduttaa muita kertomalla jotain kasvistasi. Raati valitsee tykättyjen kuvien joukosta voittajan, joka pääsee seuran sivujen kansikuvaksi. Huomion arvoista on, että vaakakuvat soveltuvat kansikuvaksi hiukan pystykuvia paremmin.

Annetaan arvostuksemme anoppeja kohtaan näkyä koko maaliskuun ajan kuvien, tarinoiden ja tiedonjakamisen muodossa.

Instagrammissa käyttöön hashtagit:
# kuukaudenhuonekasvi # maaliskuunhuonekasvi # huonekasviseura

Kasvitreffit Lpr puutarhaseuran kanssa

Aika: sunnuntai 22.03.2020 klo 15-17

Paikka: Tirilän työväentalo

Osoite: Onninkatu 6, 53500 Lappeenranta

Huonekasviseuran ja Lpr Puutarhaseuran yhteiset Kasvitreffit Tirilän työväentalolla.
Huonekasviseura jakaa vinkkejä pistokkaiden juurrutukseen ja kukkien mullanvaihtoon. Voit tuoda vaihtoon pistokkaita, pikkutaimia, kokonaisia kasveja ruukkuineen, sipuleita, juurakoita yms. Puutarhaseura varaa istutusmultaa ja tarvikkeita vaihtoa varten.

Peikonlehti 1/2020

Huonekasviseuran jäsenille on kolahtanut uusin Peikonlehti sähköpostiin! Lehdestä löytyy juttua mm. mehikissuksesta, tammi- ja helmikuun kasvisuvuista ja Helsingin talvipuutarhasta. Haastatteluissa  vuoden 2019 huonekasviharrastaja Virpi Vuoristo, stand-up koomikko Jack Björklund ja yhteistyökumppani Siemen-Flora.

Liittymällä Huonekasviseuran jäseneksi saat tämän lehden myös luettavaksesi. Nykyään Peikonlehti ilmestyy 6 kertaa vuodessa lukijoiden iloksi!